Doek valt na negen jaar voor KardingeRun door aanscherping natuurregels (update)

De KardingeRun
De KardingeRun © RTV Noord
Na negen jaar is het doek gevallen voor de KardingeRun. Het evenement krijgt in verband met aangescherpte wet- en regelgeving geen vergunning meer van de gemeente Groningen.
Het hardloopevenement trok vorig jaar nog 2700 deelnemers en zou dit jaar op 2 juli plaatsvinden. De organisatie had twee routes in gedachten, een van acht en een van vier kilometer. Onderweg moeten de deelnemers allerlei obstakels nemen.

Samen met Natuurmonumenten

'We hebben altijd samen met Natuurmonumenten een mooie route weten uit te zetten, maar het werd steeds lastiger om in dat natuurgebied kilometers te maken', zegt organisator Raimond Walthaus. 'We hebben wel routes gehad van 18 kilometer; vorig jaar was het parcours nog maar 9 kilometer. Toen hebben we gezegd: dan moeten we de natuur de natuur laten en kijken naar alternatieven.'

In eerste instantie een akkoord

De organisatie heeft toen een route uitgezet bij de Kardingerbult en meer in de buurt van sportcentrum Kardinge. In eerste instantie was er een akkoord van de gemeente. 'Maar toen hebben ecologen er nog eens kritisch naar gekeken en bleek de route alsnog te dicht langs de grenzen van het natuurgebied te lopen', zegt Walthaus.
Het zal wrang zijn om graafmachines te zien staan op kwetsbare plekken waar wij nu niet langs mogen lopen
Raimond Walthaus, organisator KardingeRun

Begrip en teleurstelling

Hij heeft begrip voor het besluit, maar vindt het wel wrang. 'Het was een evenement voor en door de natuur. Van elke deelnemer gingen gelden naar Natuurmonumenten om het gebied te beheren. En een dag voordat de KardingeRun zou worden gelopen, wordt er wel een technofestival gehouden op het Kardingerstrand.'
Bovendien gaat binnenkort het gebied rond Kardinge op de schop. 'Het zal ook wrang zijn om graafmachines te zien staan op kwetsbare plekken waar wij nu niet langs mogen lopen', sluit Walthaus af.
Omdat de organisatie geen indoorevenement wil maken van de run, heeft ze besloten de stekker uit het evenement te trekken.
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van organisator Raimond Walthaus.