Oud-HSC'er Niels Hartman voetbalt maandag met Gibraltar tegen Oranje: 'Het is echt een jongensdroom'


Gibraltarees paspoort
Je wil de nul houden en dan hopen dat je zelf een goal maakt
Wedstrijd tegen het Nederlands elftal

Hopen op speeltijd
'Ik zit in het team van mijn leraar'
Wie niet waagt...
Gibraltar ligt in het zuidelijkste puntje van Spanje, maar is een Brits overzees gebied. In 1704 veroverde een Brits-Nederlandse legermacht het schiereiland. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd besloten dat Gibraltar voor eeuwig Brits grondgebied zou zijn. Dat wringt, want de meeste Spanjaarden vinden eigenlijk dat het schiereiland bij Spanje hoort.
Toetreding tot internationale voetbaltoneel
In 1999 begon Gibraltar met de eerste (vergeefse) aanvraag voor toetreding tot de Europese voetbalgemeenschap. Dat werd een lange strijd met nog een poging in 2007. Toen Spanje - dat zich erop beriep op dat Gibraltar geen soevereine staat was - zich met alle ploegen dreigde terug te trekken uit de Europese competities als de ministaat lid zou worden, viel het doek opnieuw voor Gibraltar. Ze lieten het er niet bij zitten en stapten naar het internationaal sporttribunaal (CAS). Het CAS oordeelde in 2011 dat de UEFA het besluit moest heroverwegen. Het werkte: Gibraltar mocht zich in 2013 officieel lid van de UEFA noemen.
Ook de FIFA (organisator van het wereldkampioenschap) wilde in eerste instantie niets weten van Gibraltar omdat het geen onafhankelijke staat is. De dwergstaat stapte in 2015 opnieuw naar het internationaal sporttribunaal om lidmaatschap af te dwingen. Daar werd besloten dat het FIFA-congres zich opnieuw moest buigen over een lidmaatschap. Met als resultaat dat Gibraltar in 2016 alsnog lid mocht worden van de FIFA.