Groningen en Drenthe schaffen versneld 158 uitstootvrije bussen aan

Directeur Rosalinde Hoorweg van het ov-bureau met gedeputeerden Nelleke Vedelaar (Drenthe) en Fleur Gräper-van Koolwijk (Groningen) en wethouder Philip Broeksma van Groningen.
Directeur Rosalinde Hoorweg van het ov-bureau met gedeputeerden Nelleke Vedelaar (Drenthe) en Fleur Gräper-van Koolwijk (Groningen) en wethouder Philip Broeksma van Groningen. © Jeroen Willems/RTV Noord
OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz willen dat in 2026 negentig procent van alle bussen in Groningen en Drenthe volledig uitstootvrij is.
Om dit doel te verwezenlijken worden tussen 2024 en 2026 158 bussen vervangen door elektrische exemplaren. Op dit moment rijden er al 196 uitstootvrije bussen in de twee noordelijke provincies.

Versnellen vanwege hoge brandstofprijzen

Het volledige busvervoer moet in 2030 uitstootvrij zijn. Qbuzz en het ov-bureau versnellen het vervangen van de bussen vanwege de stijgende brandstofprijs. 'Door eerder over te stappen op meer uitstootvrije bussen kan de stijging van de brandstofkosten worden opgevangen.'
Volgens beide organisaties helpen de lagere exploitatiekosten van de nieuwe bussen bovendien om de kosten van het openbaar busvervoer in de toekomst in de hand te houden.