Studenten voeren actie in Academiegebouw universiteit (update)

Protesterende actievoerders in het Academiegebouw in de Rijksuniversiteit Groningen
Protesterende actievoerders in het Academiegebouw in de Rijksuniversiteit Groningen © Steven Radersma/RTV Noord
Een groep van ongeveer vijftig studenten protesteert momenteel in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze vinden dat de universiteit meer moet doen tegen sociale onveiligheid op de RUG. Ze noemen het ontslag van universitair hoofddocent Susanne Täuber als voorbeeld.
Dat schrijven de protesterende studenten in een persverklaring. 'De sociale veiligheid binnen de universiteit is heel slecht, voor zowel studenten als personeelsleden. Het is hoog tijd dat daar grondig wat aan gedaan wordt', zegt een van de actievoerders voor de microfoon van Radio Noord.
De actie in het Academiegebouw van de RUG
De actie in het Academiegebouw van de RUG © Steven Radersma/RTV Noord
De actievoerders willen een gesprek met het college van bestuur van de RUG. Tot die tijd blijven ze in protest. 'Er zijn helaas heel veel gevallen van sociale onveiligheid binnen de universiteit. Veel personeelsleden durven zich niet kritisch te uiten, omdat ze bang zijn voor de gevolgen voor hun carrière', zegt de actievoerder die Radio Noord te woord staat. Ook is er volgens haar sprake van machtsmisbruik en discriminatie.

Verzocht minder lawaai te maken

Volgens een woordvoerder van de RUG maken de studenten veel lawaai. Promotieplechtigheden die aan de gang zijn, worden daar door gehinderd. De actievoerders is gevraagd daar rekening mee te houden en minder lawaai te maken.
Actie bij RUG tegen ontslag van universitair hoofddocent

Rechter keurde ontslag goed

Täuber werd door de universiteit ontslagen nadat ze in een wetenschappelijke publicatie stelde dat vrouwelijke onderzoekers aan de RUG worden tegengewerkt in hun carrière. Deze beschuldiging van Täuber, zelf expert sociale veiligheid, viel verkeerd bij haar leidinggevenden.
De zaak kwam voor de rechter en die keurde onlangs het ontslag goed, omdat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Zowel Täuber zelf als de petitie-ondertekenaars erkennen dat, maar zij vinden dat voor de hoofddocent wel een andere baan binnen de universiteit gevonden moet worden.

Petitie aangeboden

Dinsdag overhandigden actievoerders een petitie met 3500 handtekeningen aan RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries, met het verzoek het ontslag van Täuber terug te draaien. Ze noemden haar ontslag toen 'een goed voorbeeld van de sociale onveiligheid op de universiteit'.
Dit bericht is aangevuld met quotes van een van de actievoerders