Schreeuw om Leven wil weer demonstreren op stoep van abortuskliniek

Een protestbord bij een demonstratie bij de Groningse abortuskliniek
Een protestbord bij een demonstratie bij de Groningse abortuskliniek © Marten Nauta/RTV Noord
Mag burgemeester Koen Schuiling van Groningen anti-abortusdemonstranten op afstand zetten om te voorkomen dat zij voor een abortuskliniek gaan staan en bezoekers aanspreken? Die vraag stond woensdag centraal in een zaak die de stichting Schreeuw om Leven heeft aangespannen bij de bestuursrechter in Groningen.
Schuiling verbande de demonstranten naar het grasveld tegenover de kliniek aan de Radesingel in Stad, omdat hij signalen had dat bezoekers van de kliniek de demonstranten intimiderend vonden. Schreeuw om Leven wil weer op de stoep demonstreren.

Precedentwerking

De zaak wordt door de achttien abortusklinieken in het hele land met meer dan gemiddelde belangstelling gevolgd. Iedere week zijn wel ergens acties van 'pro-life-demonstranten.' Vrouwen worden aangesproken of krijgen flyers aangeboden.

Verplichte bufferzone

De gemeente Groningen zette zes 'mystery guests' in om te peilen hoe de demonstranten te werk gaan. Sommigen volgden vrouwen zelfs na het verlaten van de kliniek.
Vorig jaar pleitten GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer, gesteund door het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, voor verplichte bufferzones rond abortusklinieken. Naast Groningen legden enkele andere gemeenten in Nederland restricties op aan anti-abortusdemonstranten.

Impact op geestelijke gezondheid

Een burgemeester mag een demonstratie op grond van drie criteria verbieden, waaronder de bescherming van de gezondheid en het voorkomen van onregelmatigheden. De burgemeester besloot in juni 2021 de demonstranten op afstand te zetten, omdat hij vreest voor de impact op de geestelijke gezondheid van de vrouwen. 'Vrouwen kwamen aangeslagen en boos binnen. Ze werden op de stoep al gedwongen tot een gesprek over dit voor hen moeilijk onderwerp', aldus Elle Oosterhuis van de abortuskliniek Stimezo in Groningen.
De burgemeester ontving drieduizend mails met verklaringen van vrouwen en professionals die aangeven dat de werkwijze van Schreeuw om Leven een nare impact heeft op vrouwen die abortus willen of overwegen.

Beperking van demonstratierecht

De stichting Schreeuw om Leven vindt het disproportioneel dat de demonstratie niet meer op de stoep van de kliniek mag. 'Het is bovendien een beperking van het demonstratierecht. We spreken de vrouwen nu niet meer aan, omdat we niet over de straat willen roepen.'
De advocaat van de gemeente vindt de huidige situatie een verbetering: de stichting kan nog steeds demonstreren en de vrouwen voelen zich minder geïntimideerd.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak.