Dak- en thuislozenopvang Kostersgang in Stad sluit, opvang Spilsluizen vaker open

De Open Hof aan de Spilsluizen in Groningen
De Open Hof aan de Spilsluizen in Groningen © Google Street View
Dak- en thuislozenopvang de Open Hof aan de Spilsluizen in Stad wordt overgenomen door het Leger des Heils. Daarmee kan de opvang in de toekomst vaker open. Tegelijkertijd sluit de opvang van het Leger des Heils aan de Kostersgang.
In de gemeente Groningen zijn op het moment twee dagopvangen voor dak- en thuislozen. Doordat de financiering steeds verder onder druk komt te staan, is er gekeken naar een samenvoeging van de twee locaties.

Vrijwilligers

'Onze grote subsidiegever, de Groninger kerken, wil vanaf 2024 de subsidie verregaand terugbrengen waardoor het voorbestaan van het Open Hof niet meer gewaarborgd werd', vertelt directeur Gerhard ter Beek van Open Hof.
Zo'n anderhalf jaar geleden is de directeur daarom om tafel gegaan met het Leger des Heils om te kijken naar oplossingen. Die is dus gevonden. 'Ik ben tevreden dat dit nu is gelukt. De identiteit van de Open Hof, dat vooral op vrijwilligers draait, blijft bestaan.'

Verdubbeling aantal bezoekers

De gemeente Groningen denkt dat zo'n zeventig mensen gebruik gaan maken van de locatie aan de Spilsluizen, nadat de opvang aan de Kostersgang dicht is. Voor de open blijvende locatie betekent dit een verdubbeling van het aantal bezoekers.
Het gebouw wordt aangepast om dat aan te kunnen. 'Er zal een een investering moeten plaatsvinden in de keuken. Daarnaast is het aantal toiletten te beperkt voor een groter aantal bezoekers', laat de gemeente Groningen weten.
Ook zal de opvang vaker op zijn dan de nu huidige opvangen samen. Nu is er vijftig uur per week een opvang. In de toekomst zal de locatie aan de Spilsluizen zestig uur per week open zijn.