Oud-Losdorper moet waardedalingsvergoeding toch delen met zijn ex

Het gebouw van de Raad van State
Het gebouw van de Raad van State © ANP
Een voormalige inwoner van Losdorp moet de waardedalingsvergoeding van zijn woning in het dorp toch delen met zijn ex. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.
De Raad van State stelt vast dat de ex ten tijde van de peildatum voor het vaststellen van de waarde van de te compenseren woning nog voor de helft eigenaar was. Het feit dat het stel daarvoor al bijna een jaar officieel gescheiden was, doet niet ter zake. Het gaat om het in het Kadaster geregistreerde juridische eigendom. Die was ten tijde van de peildatum van 16 augustus 2012 (beving van Huizinge) nog op beide namen geschreven.
Pas eind 2018 verdeelden zij de boedel en werd de inmiddels van Losdorp naar Groningen verhuisde man volledig eigenaar van de woning. De Raad van State vindt het eveneens niet doorslaggevend dat hij sinds de scheiding in 2011 als alleenstaand vader met zijn kinderen in het huis woonde en alle kosten voor zijn rekening nam.

Snel verhuizen

De uitspraak is een tegenvaller voor de oud-inwoner van Losdorp. Hij zei eerder het geld van de waardedaling hard nodig te hebben. Hij vindt het niet eerlijk dat zijn ex de helft van de door het IMG vastgestelde compensatiebedrag van 12.000 euro krijgt, alleen maar omdat haar naam nog op het eigendomscertificaat stond. Maar dat is het enige dat echt telt, zo blijkt uit de uitspraak.

Onder marktwaarde verkocht

Verder is de hoogste bestuursrechter het niets eens met de man dat het IMG van een te lage waarde van diens woning is uitgegaan. Hierdoor heeft hij zijn woning ver onder de marktwaarde verkocht omdat hij snel uit het aardbevingsgebied naar Groningen wilde verhuizen. Volgens de Raad kan het IMG niet anders dan uitgaan van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning, temeer er geen enkel bewijs is aangevoerd dat zijn woning een veel hogere waarde had.