FC ziet vertrek Corpus als enige optie: ‘Het vrouwenvoetbal staat anders onder druk’

Het Topsportzorgcentrum op sportpark Corpus den Hoorn
Het Topsportzorgcentrum op sportpark Corpus den Hoorn © ANP
FC Groningen-directeur Wouter Gudde heeft woensdagavond aan de Groninger gemeenteraad en amateurclubs die op sportpark Corpus den Hoorn sporten laten weten dat het vertrek van de FC de enige oplossing is om het tekort aan plek op het sportpark op te lossen.
De gemeenteraad had woensdagavond een hoorzitting om van de gebruikers van het sportpark te horen hoe ze tegen de overvolle situatie aankijken. Vorige week werd duidelijk dat daar geen ruimte is voor de groeiambities van FC Groningen.
Wouter Gudde: 'Er blijft één goede optie'

Gemeente kiest voor amateursport

FC Groningen gebruikt nu vier velden exclusief. De eis van de FC is om dat uit te breiden naar 8 tot 10 exclusieve velden op het sportpark. De gemeente wil dat niet en zegt daarmee voor de amateursport te kiezen. ‘Als dit college zich echt gaat uitspreken voor de amateursport, dan verhuist de FC’, zegt Gudde.
De FC-directeur is blij dat het gemeentebestuur een voor hem duidelijke keuze heeft gemaakt. ‘De komst van het vrouwenvoetbal heeft onze ambitie bepaald. We willen dat doen op Corpus, maar het kan ook ergens anders.’ Daarvoor moet nog wel het een en ander gebeuren. Zo moet er nog gesproken worden tussen de club en de gemeente over de langlopende huurcontracten van het sportveld en het topsportzorgcentrum.

Hulp en begeleiding nodig

‘Als we vertrekken hebben we hulp en begeleiding van de gemeente nodig. Laat vooral de gemeente nu de regie nemen. Wees duidelijk en maak keuzes’, richtte hij zich tot sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) die een van de vele toehoorders was.
De publieke tribune zat woensdagavond overvol
De publieke tribune zat woensdagavond overvol © Robert Pastoor/RTV Noord

Wrijving tussen top- en amateursport

Gudde voert de druk op door te zeggen dat het vrouwenvoetbal in Groningen een stille dood sterft als er niet snel iets gebeurt. ‘De meiden hebben wel perspectief nodig. Onze wensen hebben we niet voor niks al een tijd geleden kenbaar gemaakt. Eredivisievoetbal betekent ook het plaatsen van een tribune. Als die ruimte er niet komt voorzie ik dat er geen ruimte is voor vrouwenvoetbal in deze stad. Er kiezen nu al meiden voor Heerenveen omdat we niet met zekerheid kunnen zeggen of wij een onder zestien team gaan oprichten.'
De afgelopen maanden begonnen de ambities van de topsportclub te schuren met die van de amateurclubs. De amateurvoetbalclubs schetsen een beeld waarbij de samenwerking steeds stroever verloopt.
Het gevolg is dat wij met 75 man op één veld staan te voetballen
Jint Hoekstra, Groen-Geel
Groen Geel-voorzitter Jint Hoeksma: ‘Ooit hadden wij de afspraak dat wij tot half negen bepaalde velden kunnen bespelen tenzij de FC een oefenwedstrijd heeft. Die afspraak is gemaakt in een tijd dat er weinig oefenwedstrijden waren, nu is dat anders. Nu moeten wij er volgens de club altijd maar vanuit gaan dat ze oefenwedstrijden spelen. Het gevolg is dat wij dan met 75 man op één veld staan te voetballen.

GRC: 'Dagelijks zijn er irritaties'

Ook voetbalclub GRC steekt de irritatie richting de profclub niet onder stoelen of banken. Will Panman: ‘Dagelijks zijn er irritaties. Wij delen velden met ze, maar de FC moet sommige velden om 19.00 uur vrij hebben voor ons. Dat is niet altijd het geval. Dan staan onze jeugdtrainers van vijftien jaar tegenover professionele trainers van de FC. Dat is een verloren strijd en die win je ook niet.'
Volgens de amateurclubs moeten de gemaakte regels op het park simpelweg worden nagekomen. Alle gebruikers huren de velden van de gemeente, de eigenaar van Corpus. De houding van de FC wordt zelfs als ‘arrogant’ omschreven door de amateurclubs. Gudde kan daar niet helemaal in meegaan, maar hij erkent dat de communicatie niet altijd even goed is.

Gebruikers sportpark: Gemeente pak regie

Om te voorkomen dat er een patstelling ontstaat, willen de gebruikers dat de gemeente een prominentere rol gaat spelen: ‘We komen tegenover elkaar te staan. Dat wil je niet, maar het gebeurt wel’, zegt Panman. ‘Zonder overleg komen we hier niet uit en dat moet geleid worden door de gemeente. Dat is de neutrale partij waar we op terug moeten vallen.’
Wethouder Jongman zei vorige week dat FC Groningen nu eerst aan zet was door aan te geven of ze op sportpark Corpus den Hoorn willen blijven of niet. Met de uitspraak van Gudde woensdagavond beantwoordt hij de vraag van de wethouder. De gemeenteraad zal nog een advies geven aan het gemeentebestuur, waarna het college van B&W een definitief besluit neemt over de kwestie.