ChristenUnie uit zorgen over verkeersveiligheid noodopvang Winsum

De niet bruikbare brug bij de noodopvang in Winsum
De niet bruikbare brug bij de noodopvang in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
De ChristenUnie heeft zorgen over de verkeersveiligheid rondom de noodopvang in Winsum. Afghanen die er verblijven moeten via een deel van de Schouwerzijlsterweg lopen als ze naar het dorp willen. Dat zou gevaarlijk zijn.
Vanaf november verblijft een groep op een sportveld, het terrein van de voormalige voetbalvereniging Viboa. Daar zijn containerwoningen geplaatst. Het complex is bereikbaar voor de evacuees via een drukke weg waar geen voetpad is.

'Gevaarlijk in het donker'

'De opvang gebeurt in zeer goede verstandhouding met de omgeving. Sterker nog, er zijn heel veel vrijwilligers actief om deze mensen een goed huis te bieden. Maar we hebben zorgen over de verkeersveiligheid', zegt ChristenUnie-raadslid Nannet Gijzen. 'Wanneer de mensen echter vanuit de opvang naar het dorp of naar de bushalte lopen, moeten ze via de Schouwerzijlsterweg lopen en vooral in het donker is dit erg gevaarlijk.'
'Hoe fijn zou het zijn als ze van de rotonde in het dorp rechtstreeks naar de opvang kunnen lopen. Hier is een pad, maar de brug ontbreekt. Die is al wel langer geleden beloofd', zegt Gijzen.
Op het bovenste sportveld verblijven de asielzoekers. Omdat de brug (rode cirkel) eruit ligt, lopen asielzoekers via de Schouwzijlsterweg (onderin beeld).
Op het bovenste sportveld verblijven de asielzoekers. Omdat de brug (rode cirkel) eruit ligt, lopen asielzoekers via de Schouwzijlsterweg (onderin beeld). © Google Street View

Brug opknappen

De gemeente laat weten dat ze ermee bezig zijn. 'Het feit is dat het COA verantwoordelijk is voor de aanleg en verbetering van de bestaande brug. Er ligt een brug, maar die is niet veilig en niet vertrouwd. Daarom zit er een hek om het terrein, zodat mensen daar niet langs kunnen', zegt burgemeester Henk Jan Bolding. 'Dat leidt er inderdaad toe dat de mensen gedeeltelijk via de Schouwerzijlsterweg lopen om zo snel mogelijk bij de rotonde te komen, waarna ze het dorp binnenlopen.'
In Winsum zijn mensen blij met de Afghanen:
'Met elkaar doen we van alles voor de Afghanen'
Volgens de burgemeester doet het COA er inderdaad 'wat lang over', maar ligt er over drie weken een brug die toegankelijk is waardoor mensen niet meer via de Schouwerzijlsterweg naar de opvang hoeven te lopen.
Binnenkort worden ook statushouders opgevangen in de noodopvang in Winsum.