Minder zwerfaval en onkruid, en meer bloeiende planten in noordelijke wijken Stad

Een borstelwagen van de gemeente Groningen waarmee onkruid wordt verwijderd
Een borstelwagen van de gemeente Groningen waarmee onkruid wordt verwijderd © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat structureel 850.000 euro extra per jaar uittrekken om de straten en groenperken beter te onderhouden in de noordelijke wijken van de Stad. Met het extra geld wil het gemeentebestuur bijdragen aan het dichten van 'de kloof van groeiende ongelijkheid'.
Tussen de veegmachines, grasmaaiers en andere gemeentelijke groen onderhoudsvoertuigen, wordt het extra geld donderdagochtend wereldkundig gemaakt door wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks). Het geld is alleen bedoeld voor de wijken waar bewoners 'minder kansen hebben', zo omschrijft de gemeente het.

Schoner, betere stoepen en meer bloemen

Het gaat dan onder andere om de wijken Paddepoel, Selwerd, Beijum en Vinkhuizen. 'Je zult zien dat het daar schoner wordt en dat we extra aandacht besteden aan het herstellen van stoepen. Ook gaan we op een andere manier om met het onderhoud van groen', zegt wethouder Wijnja.
Het verschil tussen de huidige situatie (links) en de situatie waarde gemeente naartoe wil
Het verschil tussen de huidige situatie (links) en de situatie waarde gemeente naartoe wil © Gemeente Groningen
Het college trekt de portemonnee omdat de kwaliteit van de leefomgeving waarin Stadjers opgroeien invloed heeft op de kansen die mensen hebben, blijkt volgens de wethouder uit onderzoek.

Andere werkwijze

Een deel van het geld wordt ingezet om externe en gespecialiseerde bedrijven in te huren. Maar ook de gemeentelijke groenmedewerkers zullen anders hun werk moeten doen, weet teamchef William van den Hooff. Niet elk grasveldje mag zomaar op elk moment gemaaid worden.
Teamleider William van den Hooff van gemeente Groningen
Teamleider William van den Hooff van gemeente Groningen © Martijn Klungel/RTV Noord
'We zijn heel druk bezig om protocollen te bedenken, zodat we mensen instructies kunnen geven en zij goed beslagen op pad kunnen', vertelt de teamchef. Concreet betekent dat, dat groenmedewerkers een kaart meekrijgen waarop staat wat wel en wat niet gemaaid mag worden. Dat maaibeleid in combinatie van de aanplant van extra planten, moet zorgen voor meer bloei.

Onderdeel van een groter plaatje

Beter onderhoud, betekent ook extra werk. 'En dus extra mensen', zegt Van den Hooff. 'We merken dat het moeilijker is om mensen krijgen. We zijn heel druk om die te werven.' De wethouder denkt overigens dat dit wel goed komt. Ook het inhuren van externe partijen moet goed komen, denkt ze.
Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van de gemeente Groningen
Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van de gemeente Groningen © Martijn Klungel/RTV Noord
Het extra geld dat nu wordt uitgetrokken is onderdeel van breder beleid. De coalitiepartijen hebben afgesproken om de groeiende kloof van ongelijkheid in de samenleving te dichten. 'We investeren daarom in de hele linie in de noordelijke wijken. Dan gaat het over wijkvernieuwing, verduurzaming en de verlengde schooldag. We kunnen dan niet negeren hoe die openbare ruimte erbij ligt, dus dat we daarom ook aanpakken', legt de wethouder uit.