Nieuwe zadenbibliotheek in Stadskanaal moet lentekriebels aanwakkeren

De zaden in de zadenbibliotheek
De zaden in de zadenbibliotheek © Elwin Baas / RTV Noord
Basilicum, bieslook, ijsbergsla. Je kan het allemaal 'lenen' in Stadskanaal. Niet echt natuurlijk maar de zaden ervan wel. Vanaf donderdag is in de bibliotheek aan de Continentenlaan een zadenbibliotheek geopend.
Dat is een kast met een groeiende collectie aan zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zaden van de zadenbibliotheek mag je, net als een boek, lenen en mee naar huis nemen. 'Je hoeft er niks voor te betalen, maar iedere keer mag je per persoon maximaal drie zakjes meenemen. Alles gaat in goed vertrouwen onder het motto 'Samen maken we de wereld een stukje groener'', vertelt Irene van Meerveld van Biblionet.

Collectie in stand houden

Het is de bedoeling dat de zaden thuis in een pot, perk of moestuin gezaaid worden. In het najaar kunnen van die oogst weer zaden worden gehaald die teruggebracht worden naar de bibliotheek. Zo blijft de collectie in stand, of groeit die zelfs. Het is overigens niet de bedoeling dat je de zaden zo uit de modder trekt en inlevert. 'Graag schoongemaakt en gesorteerd aanleveren in een zakje met daarop de naam van het zaadje. Anders is het voor ons bijna onmogelijk om te achterhalen om wat voor zaad het gaat', vervolgt Van Meerveld.
De zadenbibliotheek in Stadskanaal is geopend

Zestig verschillende soorten

Op dit moment zitten er zaden van ruim zestig soorten groenten, kruiden en bloemen in de collectie. 'De bedoeling is natuurlijk dat dat er nog veel meer worden. Wat mij betreft mag de kast tot aan het plafond komen', zegt Van Meerveld.

Orde op zaken

Zo'n zestien vrijwilligers zorgen voor de zadenbieb. Denk hierbij aan het bijhouden van de voorraad, het vullen van zadenzakjes, het schoonmaken van de zaden en het schoonmaken en op orde houden van de zadenkast.
Mocht je er niet uitkomen maar toch graag iets willen verbouwen, dan is er een keer per week een vragenuurtje door twee vrijwilligers in de bibliotheek. Voor mensen die wat 'groene hulp' nodig hebben.