Geen zetelverschuivingen in provincie, nummer twee van Volt verdringt nummer één

Laura Reinink komt namens Volt in Provinciale Staten
Laura Reinink komt namens Volt in Provinciale Staten © Robert Pastoor/RTV Noord
Er zijn geen zetelverschuivingen in de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten. De definitieve uitslag verschilt daarmee niet van de voorlopige uitslag. BBB is de grootste partij met twaalf zetels. Volt, Partij voor het Noorden en Forum voor Democratie zijn de kleinsten met allen één zetel.
Bij Volt vindt een opmerkelijke verschuiving plaats. Daar moet de nummer één op de lijst plaatsmaken voor nummer twee. Lijsttrekker Jan Jacob Hilberdink heeft minder stemmen gekregen dan nummer twee, Laura Reinink. Beiden hebben wel voldoende stemmen voor een voorkeurszetel, maar omdat de nummer twee meer stemmen (5265) heeft dan de nummer één (4493) geldt het principe meeste stemmen gelden.
‘Het is een enorme eer dat zoveel stemmers op mij hebben gestemd’

'Toch wel zuur'

Jan Jacob Hilberdink is inmiddels enigszins gewend aan het idee dat hij geen Statenlid wordt. Hij had namelijk al gezien dat er veel stemmen naar de nummer twee waren gegaan. 'We hadden de stemmen al bekeken en toen kwam toch wel naar voren dat Laura er meer zou krijgen. Ik ben er toch wel verdrietig over hoor. Ik vind het gewoon erg jammer. Ik had het graag zelf willen doen, maar dit zijn nou eenmaal de spelregels.'
Toch verdwijnt hij niet van het politieke toneel. Hilberdink blijft actief binnen de partij en zal ook woordvoerder worden tijdens commissievergaderingen. 'Het is Laura van harte gegund en ik heb mij er inmiddels overheen gezet. Toch is het wel zuur, want ik heb mij de afgelopen drie maanden tijdens de campagne veel ingezet voor de partij. Ik heb ook voldoende stemmen voor een zetel, maar heb het dus toch niet gered.'
Artikel gaat verder onder onderstaande zetelverdeling.

Stemmentrekkers

Gouke Moes, lijstrekker van BBB, blijkt een waar stemmenkanon te zijn. Hij heeft met afstand de meeste stemmen binnengehaald: 34.566. Hij wordt gevolgd door Melissa van Hoorn (GroenLinks) die 16.344 kiezers aan zich wist te binden. Na Van Hoorn volgt Tjeerd van Dekken (PvdA) met 13.644 stemmen. Hekkensluiter is Alexander Buist van D66, hij kreeg slechts vijf stemmen.

Andere voorkeurszetel

Ook de BBB heeft te maken met een kandidaat die een voorkeurszetel kan innemen. Daar komt nummer 26, Henk Wortelboer, met 1979 stemmen in aanmerking voor een voorkeurszetel. Die gaat in principe nummer twaalf, Mariet Bosman, vervangen.