KardingeRun in gesprek over nieuwe datum, buiten broedseizoen

De KardingeRun
De KardingeRun © RTV Noord
Gaat de KardingeRun dit jaar toch nog door? De gemeente is met de organisatie in gesprek over een andere datum voor het evenement. Deze week werd bekend dat de komende editie wegens strengere natuurregels niet door kan gaan.
De KardingeRun trok vorig jaar nog 2700 deelnemers en zou dit jaar op 2 juli plaatsvinden. Deelnemers moeten op hun route allerlei obstakels overwinnen.

Geen plek meer bij Natuurmonumenten

De route liep jarenlang over grond van Natuurmonumenten, maar die organisatie zag steeds meer bezwaren. Sinds 2019 liepen er gesprekken met de organisatie over een aangepast parcours of andere datum. Daar kwamen beide partijen niet uit, waardoor de KardingeRun het natuurgebied dit jaar links laat liggen. De hardlopers zouden zich in juli volledig op grond van de gemeente Groningen in het zweet werken.
Maar deze week werd bekend dat de gemeente geen vergunning heeft afgegeven voor het evenement. dat is volgens de organisatie als gevolg van 'aangescherpte wet- en regelgeving op onder andere ecologisch gebied'.

Geen hardlopers in broedseizoen

Wat is er dan precies veranderd? Aan de kant van de gemeente niets, zegt woordvoerder Corien Koetsier namens wethouder Manouska Molema (evenementen). Struikelblok is juist de gekozen datum voor de KardingeRun. 'Op 2 juli is het broedseizoen nog bezig', zegt Koetsier. 'Afgelopen jaren werd het evenement juist na het broedseizoen gehouden. Maar nu zijn er dus ecologische bezwaren.' Het broedseizoen loopt ongeveer van 15 maart tot 15 juli.
Voor het verstrekken van de vergunning voerde de gemeente een ecologische scan uit in het gebied waar de hardlopers doorheen zouden lopen. De uitkomst was dat de natuur te veel last zou hebben van het evenement.
Juist op de Kardingebult zitten veel vogels, dan blijft er weinig over
Raimond Walthaus - Organisator KardingeRun
Organisator Raimond Walthaus was zich naar eigen zeggen bewust van het broedseizoen. 'Maar in eerste instantie reageerde de gemeente positief op de aanvraag voor een vergunning. Dan ga je gas geven met de promotie en de inschrijving. Toen bleek dat er nog een ecologisch rapport volgde. Daaruit bleek dat we zelfs de Kardingebult niet mochten gebruiken, omdat juist daar heel veel vogels zitten. Dan blijft er wel heel weinig over.'
Walthaus benadrukt dat bootcampclubjes het gebied wel gewoon mogen gebruiken. 'Alleen hebben wij het stempel 'evenement'. Het is soms ook een beetje onduidelijk wat nou echt de richtlijnen zijn waar we ons aan moeten houden.'
Of hij een eventuele volgende KardingeRun zelf nog organiseert, is de vraag. 'Het liefst zie ik dat iemand de organisatie overneemt. Dan weet ik zeker dat de doelgroep goed bediend wordt.'
De gemeente en de organisatie hakken komende week een knoop door of en wanneer er alsnog een KardingeRun gehouden wordt.
'Vogels kunnen hun nest met eieren niet even verplaatsen'
Natuurmonumenten is dus geen partij in de afgelasting, maar kan zich wel vinden in het besluit van de gemeente. 'Middenin het broedseizoen dwars door de weilanden hardlopen, is nou niet echt een gelukkige combinatie', zegt woordvoerder Fred Prak. 'Je kunt vogels nou eenmaal niet vragen hun nest met eieren op te tillen en ergens anders neer te leggen.'