Schiermonnikoog aan de slag met 15 kilometerzone

Fietsers op Schiermonnikoog
Fietsers op Schiermonnikoog © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Schiermonnikoog heeft het bureau ‘Ruimte voor iedereen’ uit Leeuwarden opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor een woonerf in het dorp.
Het college van burgemeester en wethouders wil kijken of het centrum van het dorp kan worden ingericht als woonerf. Dit betekent dat je hier niet harder mag rijden dan 15 kilometer per uur.
‘Dit is goed voor de veiligheid in onze smalle straten’, aldus het college. Tijdens de voorbereiding van het ontwerp worden inwoners en bedrijven van het gebied betrokken. In de loop van het jaar komt daar meer informatie over.

Al langer bezig

De gemeente is al langere tijd bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid in het dorp. Ondanks dat het eiland autoluw is, voelen voetgangers en fietsers zich onveilig doordat het op bepaalde momenten erg druk is in het centrum, wat tot gevaarlijke situaties leidt.
Elders in het dorp zijn ook al verkeersremmende maatregelen genomen. Zo zijn er versmallingen, drempels en andere obstakels geplaatst op plekken in en rondom het dorp.