Windmolenexploitanten en gemeenten gaan bromtonen samen onderzoeken

Windmolens rond de N33, windpark Meeden
Windmolens rond de N33, windpark Meeden © RTV Noord
De exploitanten van het windpark langs de N33 bij Veendam gaan samen met de omliggende gemeenten de bromtonen onderzoeken. Dat hebben de exploitanten en de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt bekend gemaakt.
Geluidsspecialist Jan van Muijlwijk deed twee jaar geleden onderzoek naar vermeende bromtonen afkomstig van het windpark. Hij deed dat onderzoek in opdracht van de omliggende gemeenten.
De conclusie was dat het windpark bromtonen produceert, maar de exploitanten van het windpark hadden zo hun bedenkingen bij de meetmethoden van Van Muijlwijk. De partijen kwamen daardoor recht tegen over elkaar.

Meetmethodiek

Die patstelling is volgens wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen nu eindelijk doorbroken. Er is een akkoord bereikt over het doen van een gezamenlijk onderzoek naar de bromtonen.
'We hebben overeenstemming bereikt over de meetmethodiek, we hebben een windmolen uitgekozen waar we de metingen gaan uitvoeren en er zijn ook een aantal bewoners die bij het onderzoek worden betrokken', zei Drenth donderdagavond tijdens een raadscommissievergadering.

Klachtenmoeheid

In de afgelopen jaren regende het klachten over geluidsoverlast door de windmolens. De klachten werden verzameld bij een daarvoor in het leven geroepen werkgroep van de dorpscoöperatie Meeden. Volgens de wethouder is er inmiddels sprake van een bepaalde klachtenmoeheid onder de omwonenden van het windpark.
'Mensen melden de overlast niet meer omdat er geen vertrouwen meer is dat er iets met hun klachten gedaan wordt', zegt wethouder Drenth. 'We gaan daar iets aan doen doormiddel van een hinderapp waar ook andere gemeenten mee werken. Hiermee kan je vrij gemakkelijk een formele klacht melden', zegt Drenth.

Wanneer?

Wanneer het nieuwe onderzoek begint en de hinderapp voor omwonenden beschikbaar zal zijn is nog niet duidelijk.