Voormalig restaurantschip in Pieterburen weer leeggepompt: 'Jammer dat het er nu zo uitziet'

Voormalig restaurantschip 't Appeltje wordt leeggepompt
Voormalig restaurantschip 't Appeltje wordt leeggepompt © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vier pompen zijn hard aan het werk om voormalig restaurantschip 't Appeltje in Pieterburen weer recht te krijgen. Een bergingsbedrijf is vandaag bezig om het schip watervrij te maken en de lekken te dichten. Vanaf de kant kijkt de eigenaar toe. 'Het lijkt alsof de stop er ineens uit is gehaald.'
Dit weekend greep de brandweer in toen de achterzijde van het schip zonk. Uit voorzorg werden schermen in het water geplaatst om te voorkomen dat de gelekte olie zich zou verspreiden in het Pieterbuurstermaar.

Voorkomen dat schip kantelt

Het bergingsbedrijf probeert het schip vandaag weer leeg te krijgen. 'We hebben pompen geplaatst en olie-absorptiemateriaal aangebracht', zegt Jelle Bos namens de berger. 'De lekken in het schip proberen we zoveel mogelijk te dichten. We doen dat nu provisorisch met zandzakken, planken of purschuim. In overleg met de eigenaar lassen we dat eventueel ook dicht.' Het schip hangt scheef in het Pieterbuurstermaar en zit met een dikke ijzeren kabel vast aan een boom om te voorkomen dat deze kantelt.
'We verwachten een paar uur nodig te hebben om het water eruit te pompen. Maar het zal me niks verbazen als dit de hele dag gaat duren. Misschien langer. De staat van het schip is wel erg slecht en ik denk dat er op veel plekken water binnenkomt', zegt Bos.
We hebben de eigenaar jaren geleden al gewaarschuwd
Frans Bongenaar - Omwonende
Mensen in de omgeving hebben het schip hard achteruit zien gaan de afgelopen jaren. Het deed in het verleden dienst als restaurant. 'Ja, daar hebben we erg van genoten. Dat was een hele fijne plek om voor gasten om te zijn. Om te eten was het ook een hele goede keuken. Daar stond het om bekend. Het is jammer dat het er nu zo uitziet', zegt Frans Bongenaar. Hij woont al twaalf jaar tegenover het schip.
'We hebben de eigenaar al jaren geleden gewaarschuwd dat het schip naar de werf moet voor onderhoud. Want als het misgaat, zoals nu, dan is het moeilijk om het weer te herstellen', zegt Bongenaar.
Bekijk hoe het schip wordt leeggepompt:
'Ik heb het schip langzaam ten onder zien gaan, toen hebben we aan de kant gehangen'

Plannen voor een restaurant

Eigenaar Hans Weijer uit Wehe-den Hoorn kijkt toe hoe zijn schip weer leeggepompt wordt. Hij baalt ervan dat de boot gezonken is. Weijer kocht het schip een paar jaren geleden omdat de vorige eigenaar de onderhoudskosten te hoog vond. In 2010 en 2016 had de boot ook al eens te kampen met waterproblemen.
Volgens Weijer valt het wel mee hoe vervallen het schip is. 'Het is geen oud wrak en ik was bezig met wat klusjes. Het lijkt alsof de stop er ineens uit is gehaald.' Weijer wil er niet veel over kwijt en vindt het jammer dat het schip nu zo negatief in het nieuws komt. 'Al die ramptoeristen heb ik liever niet.'
Vanuit het water wordt gekeken waar er eventuele lekker zitten
Vanuit het water wordt gekeken waar er eventuele lekker zitten © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Weijer, die graag spullen verzamelt, zit er 's zomers graag en vindt de plek nog steeds idyllisch. Hij hoopt dat het schip weer een restaurant kan worden en was daar, naar eigen zeggen, ook over in gesprek met mensen. Hij heeft zijn boot namelijk al enkele weken te koop staan.

Gevaarlijk?

Regelmatig springt berger Jelle Bos in het water om aan de buitenkant te voelen waar de gaten zitten. 'Een plasje plegen is veiliger. Er kan van alles gebeuren. Het schip kan doorkenteren, je kan vast blijven zitten of jezelf snijden. Maar rustig blijven, opletten en goede spullen gebruiken. Dan komt het allemaal wel goed', legt Bos uit.
Na twee uren pompen en het dichten van gaten lukt het de bergers om het schip weer recht te krijgen.