Wormuth krijgt gelijk van arbitragecommissie: ontslag FC in strijd met wet

Frank Wormuth
Frank Wormuth © ANP
De arbitragecommissie van de KNVB heeft voormalig FC Groningen-trainer Frank Wormuth in het gelijkgesteld. De oefenmeester vond dat de ontslagbepalingen in zijn contract in strijd waren met de wet.
De arbitragecommissie is het met Wormuth eens dat FC Groningen het contract in strijd met de wet heeft opgezegd. Dat blijkt uit het vonnis dat de KNVB heeft gepubliceerd.
De in november ontslagen Wormuth eiste zo'n vier weken geleden ongeveer 1 miljoen euro van zijn voormalig werkgever, maar moet genoegen nemen met 405.833 euro. Dat is de helft van de restwaarde van zijn contract, met een transitievergoeding van zo'n 23.000 euro.

'In ere hersteld'

'We zijn wij heel blij met de uitspraak van de arbitragecommissie', zegt Wormuths zaakwaarnemer Roderik van Kerkhof. 'Deze doet recht aan Frank als trainer, als mens en alles waar hij voor staat. Hij is een trainer die op verdienstelijke wijze een groot deel van zijn carrière gewijd heeft aan het opleiden en vooral beter maken van spelers, trainers en teams.'
Daarnaast is volgens de commissie niet vast komen te staan dat Wormuth onvoldoende functioneerde. 'Daarmee wordt Wormuth in ere hersteld en daar zijn we heel blij mee', zegt Van Kerkhof.
Frank Wormuth tijdens de verloren wedstrijd tegen Fortuna Sittard
Frank Wormuth tijdens de verloren wedstrijd tegen Fortuna Sittard © Pieter van der Woude/Orange Pictures

Ontslag leidt tot rechtszaak

FC Groningen wilde Wormuth na zijn ontslag een jaarsalaris van zo'n 280.000 euro meegegeven, zoals vooraf in het contract was vastgesteld. Daar ging de Duitser niet mee akkoord, waarop de rechtsgang naar Zeist volgde. De advocaat van FC Groningen, Daan Kuijken, stelt dat de ontslagovereenkomst ook gebruikt wordt bij andere betaald voetbalorganisaties en dat hier in goed overleg toe is overgegaan. Zo bleek tijdens de zitting eind februari.
'Wormuth vond dat ook een afspraak die gemaakt kon worden en daar hebben we een overeenstemming over bereikt', zei Kuijken in februari. 'Die afspraak was simpelweg een uitkomst van een overleg en onderhandeling tussen de partijen. Hij moet nu niet doen voorkomen dat het op een andere wijze is gegaan.'

Niet-rechtsgeldige bepaling

De commissie stelt nu dat die bepaling in het contract niet rechtsgeldig is. Hoewel Wormuth juridisch in het gelijk is gesteld, valt de vergoeding dus wel lager uit dan geëist. Daar wordt in het vonnis niet verder op ingegaan.
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen wil niet reageren op het vonnis.