Commentaar: FC Groningen zet zelf de toekomst van het vrouwenvoetbal op het spel

Voetbalsters van FC Groningen tijdens een training
Voetbalsters van FC Groningen tijdens een training © RTV Noord
Als FC Groningen geen extra ruimte krijgt op sportpark Corpus den Hoorn in Stad, dan staat de toekomst van het vrouwenvoetbal in de provincie onder druk. Dat zei FC-directeur Wouter Gudde eerder deze week. Hij vergeet te zeggen dat de club dat probleem zélf heeft gecreëerd.
De profclub deelt het sportpark samen met amateurverenigingen. De rek is inmiddels uit Corpus. Of zoals de voorzitter van hockeyclub GHBS zegt: 'Iedereen hangt er met de benen uit.' Dat is vervelend want bijna elke club heeft groeiambities. Zo ook FC Groningen.
De club heeft ambities en wil onder meer de jeugdopleiding uitbreiden, maar bovenal een volwaardig vrouwenteam op de been brengen dat binnen enkele jaren in de eredivisie moet spelen. Aan dat team wordt op dit moment gebouwd. Als de club in de eredivisie gaat spelen dan moet Corpus de thuishaven worden. Met een volwaardige tribune, vanwege de eisen die de KNVB stelt.
Het is al enige jaren duidelijk dat de ruimte op het sportpark schaars is. Gudde en de zijnen kozen er in september vorig jaar voor om, ondanks de toen al heersende krapte, het vrouwenvoetbal op te starten. Maar nu, nog geen jaar later, begint de schoen al te wringen.
Om de ambities op het gebied van vrouwenvoetbal in stand te houden moet er een nieuw jeugdteam worden opgezet. Ook dat team moet idealiter Corpus als thuishonk krijgen. Volgens Gudde trainen er daarom nu al FC-voetbalsters mee bij Heerenveen omdat er nog geen zekerheid is over de komst van dat team. Komt dat nieuwe team er niet, dan staat het professionele vrouwenvoetbal in Groningen op de tocht, aldus de FC.
Maar wie staat er nou eigenlijk aan de basis van dat probleem? Het was toch de FC die op een overvol sportpark extra bedrijvigheid creëerde door een compleet nieuwe tak binnen de club op te richten?
Met de komst van het vrouwenvoetbal op Corpus heeft de FC misschien wel haar eigen probleem gecreëerd. Dus nu roepen dat die toekomst onder druk staat doordat er te weinig ruimte is, is niet helemaal eerlijk. Die ruimte was er in september vorig jaar namelijk ook al niet. Toch besloot Gudde dat het vrouwenvoetbal er moest komen.
De overtuiging die FC Groningen aan de dag brengt om te strijden voor zijn nieuwe voetbaltak is prijzenswaardig, maar dan moet het spel wel eerlijk gespeeld worden.