Tbs'er die ontsnapte na wc-bezoek is weer terecht

De Van Mesdagkliniek
De Van Mesdagkliniek © Jos Schuurman/FPS
De tbs'er die zich op 10 januari tijdens een wc-bezoek in Groningen onttrok aan zijn begeleider, is weer terecht. Hij is twee maanden weggeweest.
Dat zegt een woordvoerder van de forensisch psychiatrische kliniek Dr. S. van Mesdag in Groningen, waar de man behandeld werd.
De man was op begeleid verlof in het centrum van de stad. Hij vroeg of hij naar het toilet mocht en nam toen de benen. Of hij is aangehouden of zichzelf gemeld heeft, is niet bekend gemaakt.

Onderzoek naar strafbare feiten

Als een tbs'er na een ontsnapping terugkeert, wordt er altijd eerst onderzoek gedaan of hij of zij strafbare feiten heeft gepleegd in de tussentijd. 'Deze man heeft na zijn aanhouding enkele dagen op het politiebureau gezeten en is daarna weer teruggebracht naar de Van Mesdagkliniek', zegt woordvoerder Marcel van den Eng van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 'Het is niet bekend of hij verdacht wordt van strafbare feiten in de periode waarin hij weg was.'

Soms langer dan twee maanden weg

Zodra een tbs'er weer in de kliniek is, wordt de ontsnapping uitgebreid besproken. Niet alleen de tbs'er wordt aan de tand gevoeld, maar ook aan de begeleider wordt gevraagd te reflecteren op zijn of haar rol. 'We kijken naar de persoonlijke situatie van de tbs'er en bepalen dan of we extra maatregelen nemen na een ontsnapping', zegt woordvoerder Ypie Veenstra van de Groningse kliniek.
Volgens het ministerie is het niet uitzonderlijk dat iemand twee maanden weg is na een onttrekking. 'Soms zijn ze wel langer weg', zegt Van den Eng. 'Laatst is een tbs'er in Spanje opgepakt die een half jaar weg was. Het komt dus vaker voor, maar meestal worden ze snel aangehouden.'
Per jaar gaan tbs'ers in Nederland zo'n 45.000 keer met verlof en keren nagenoeg allemaal weer op de afgesproken tijd terug. 'De meesten die ontsnappen worden wel vrij snel weer aangetroffen', zegt Van den Eng.