Celstraffen voor 'bakfietsbende' wegens poging tot afpersing coffeeshophouder in Stad

De bakfietsbende ging er met de drugs vandoor in een bakfiets
De bakfietsbende ging er met de drugs vandoor in een bakfiets © Rick Wilson/Flickr (Creative Commons)
Twee mannen en een vrouw, in de leeftijd van 24 tot 35 jaar, zijn voor poging tot afpersen van de bedrijfsleider van twee Groningse coffeeshops en voor de overval op het magazijn van de coffeeshops veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar.
Ook heeft het drietal geprobeerd een gepensioneerde accountant af te persen. De man (70) werd geconfronteerd met compromitterende beelden van hem en een prostituee.
Een 35-jarige man uit Leeuwarden werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Doodsbedreigingen

De bedrijfsleider van de beide coffeeshops, gevestigd aan de Spilsluizen en het Gedempte Zuiderdiep in Stad, ontving in augustus 2021 doodsbedreigingen. Hij moest een miljoen aan bitcoin en 10.000 euro cash afstaan om te overleven. De bedrijfsleider moest onderduiken. Het magazijn van de coffeeshops, aan het Soepstraatje, werd een week daarvoor overvallen. Daarbij zou een deel van de voorraad in bakfietsen zijn vervoerd.
Er was een maandenlange voorbereiding aan deze actie voorafgegaan, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. Hij hekelde de werkwijze van de verdachten en zei dat zij zich ‘op schaamteloze wijze wilden verrijken’.

Op klaarlichte dag

Mogelijk was de afpersing een vergeldingsactie na een conflict met een wietleverancier. De overval op het magazijn gebeurde op klaarlichte dag. De aanwezigen kregen een vuurwapen op zich gericht, terwijl er zakken met wiet werden weggenomen.
Dit moet volgens de rechter een groot gevoel van onveiligheid en angst teweeg hebben gebracht. De bendeleden gingen in georganiseerd verband te werk.

Straffen lager dan geëist

De officier van justitie had tot zeven jaar cel geëist tegen de verdachten. De straffen vielen wat lager uit, omdat de rechter onder meer rekening hield met de afwezigheid van een strafblad.
Voor de enige vrouw (24) in het gezelschap dreigde een celstraf van drie jaar. De rechter legde haar 215 dagen cel op, gelijk aan het voorarrest.