'Hoe verantwoord is het eigenlijk om 's nachts stemmen te tellen?'

Iemand brengt zijn stem uit
Iemand brengt zijn stem uit © Jan Been/RTV Noord
Gemeenten hebben aan de bel getrokken over het moeizame tellen van de stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezing. Dat laat burgemeester Henk Jan Bolding weten na vragen van Gemeente Belangen Het Hogeland.
De lokale partij was benieuwd waarom het stemmen tellen traag verliep en of dat in de toekomst voorkomen kan worden. 'Ik heb enorm veel waardering voor alle mensen van de stembureaus. Kan het stemmen tellen voor hen niet meer gestroomlijnd worden of op een andere manier georganiseerd, zodat de mensen niet meer om vijf uur 's ochtends thuis komen?', vraagt fractievoorzitter Roelf Torringa zich af.
Ook burgemeester Bolding is de mensen die op het stembureau hebben gezeten dankbaar. 'Die hebben gezorgd voor het goede verloop van de verkiezingen. Dat was geen sinecure. Door een samenloop van allerlei omstandigheden', zegt burgemeester Bolding.

Uitslag later

Op sommige stemlocaties in gemeenten raakten mensen oververmoeid. Daarom greep het ministerie van Binnenlandse Zaken in en besloot dat stembureaus mochten stoppen met tellen als de tellers waren uitgeput. Het Hogeland was een van de gemeenten die laat met de uitslag kwam.
Het trage stemmentellen had ermee te maken dat er twee verkiezingen waren, die van de provincie en het waterschap. Maar ook doordat de stembiljetten groter waren, vanwege de hoeveelheid partijen die meededen.
Er was twee keer zoveel te tellen. Bovendien hadden we een behoorlijke goede opkomst
Paul van Vilsteren - gemeentesecretaris
'Er was twee keer zoveel te tellen. Bovendien hadden we deze keer een behoorlijk goede opkomst, waar we eigenlijk ook niet zo op hebben gerekend', zegt gemeentesecretaris Paul van Vilsteren. Volgens hem is er tot half vijf 's nachts gewerkt.

Geen vlekkeloze operatie

'De volgende dag moesten we het ook allemaal nog weer in de systemen krijgen. Bovendien bleek dat wij vijftien van de 41 stembureaus opnieuw moesten tellen. Dus al met al was het geen vlekkeloze operatie. En dat heeft ook te maken met de vele extra regels die eraan gesteld worden. Dus dat is allemaal voer voor de evaluatie.'
Een verkiezingsbord voor de Provinciale Staten
Een verkiezingsbord voor de Provinciale Staten © Benno de Jongh/RTV Noord

Aangekaart

'Hoe verantwoord is het eigenlijk nog dat er bij nacht en ontij stemmen geteld worden?', vraagt Bolding zich af. Volgens hem wordt er nagedacht over het stemmen tellen. 'Er zijn meer gemeenten die ook bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het belletje hebben getrokken. Zo van, het wordt tijd dat we ook eens in landelijk verband met elkaar nadenken over de organisatie van verkiezingen. Wetende dat het aantal stembiljetten alleen maar groter wordt in plaats van kleiner. Dus het heeft echt aandacht.'
'Ik denk dat we samen met andere gemeentes en de VNG ook echt wel iets in Den Haag in beweging gaan zetten. Over alle extra regels die er nu zijn opgelegd, waardoor het ook voor de gemeente steeds ingewikkelder wordt om het op tijd te doen', zegt Van Vilsteren. Het verhaal krijgt volgens hem dus nog wel een vervolg.