Eerste Zonnevoetpad op Europapark in Stad: 'Het pad is dubbel duurzaam'

Het zonnevoetpad wordt geopend, midden Philip Broeksma
Het zonnevoetpad wordt geopend, midden Philip Broeksma © Bert Lanting
De stad Groningen heeft vrijdagmiddag het eerste zonnevoetpad van Nederland gekregen. 'Het levert stroom op, terwijl er gewoon overheen gelopen kan worden', zei wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) die het pad opende.
Het pad aan de Kolenkade maakt onderdeel uit van het Europese project Making City. Het pad bestrijkt vierhonderd vierkante meter, en is gemaakt van zonnetegels van elk 35 bij 35 centimeter. Het pad moet 53.000 kWh stroom per jaar gaan opleveren. De opgewekte stroom wordt geleverd aan het kantoor van de gemeente aan het Harm Buiterplein, waarmee het gebouw verder verduurzaamd wordt.

CO2 neutraal in 2035

'Dit zonnevoetpad draagt bij aan de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn', aldus Broeksma. 'Het is dubbel duurzaam, want de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic.
Groningen is - samen met het Finse Oulu - één van de twee voorbeeldsteden in Europa op het gebied van slimme toepassingen in de energietransitie.

Van elkaar leren

‘Making City is opgezet zodat steden gericht aan de slag kunnen met energietransitie én daarbij van elkaar kunnen leren. Zo ontwikkelen we methoden om onze gezamenlijke klimaatambities waar te maken.' Het Europese project Making City is gestart in december 2018 en duurt zes jaar.