Het glazen torentje van Westeremden, verstopt in de nok van een oude kerk

Lift naar het glazen torentje
Lift naar het glazen torentje © Eric Poort
Tegenover de kerk in Westeremden staat een kleiner kerkje met de naam ‘Jachim’ erop. Het is een mooi oud kerkje met typische grote houten deuren aan de voorkant, een roosvenster en, uiteraard, een torentje.
Alleen is dat torentje geen klassiek kerktorentje. Sterker nog, het is een héél modern torentje. Verscheidene glasplaten vormen een punt met daar bovenop een gouden vlaggetje. ‘Het glazen torentje van Westeremden’, noemt Expeditie Grunnen-presentatrice Leonie Albers het.

In voetbaltenue op slippers

Daar wil het Expeditie-team natuurlijk meer van weten. Maar helaas, het lijkt alsof er niemand thuis is. Totdat er een jongeman aan komt in voetbaltenue en op slippers. Het huis is van zijn ouders, zegt hij, het gezin start nog rustig op, vandaar dat er geen gehoor was bij de deur. Het is per slot van rekening zondagochtend. Gelukkig mogen we binnenkomen om een kijkje te nemen.
Moeder Bianca Elbers vertelt dat het pand vroeger inderdaad fungeerde als kerk, tot het te klein werd. Sinds de kerk aan de overkant van de straat werd gebouwd, deed het dienst als kroeg. Zo kochten zij en haar man het ook dik twintig jaar geleden. Een bruin café was het, met een podium, frituurbakken, veel toiletten en matrassen tegen het raam om geluid tegen te houden.
Na jaren klussen en verbouwen kregen ze de kans om zich aan te melden bij de pilot ‘heft in eigen hand’. Een versterkingsproject voor mensen die ook willen verbouwen en daardoor samen werken.
Kerkje Jachim in Westeremden
Kerkje Jachim in Westeremden © Eric Poort
Met hulp van de pilot hebben Elbers en haar man het oude kerkje van binnen compleet gerenoveerd. Het is nu een modern, duurzaam woonhuis dat van alle gemakken is voorzien. Met dus dat glazen torentje, dat in eerste instantie onze aandacht trok.

Wens voor dakterras

Het glazen torentje ontstond uit een wens van Bianca. Die wilde graag een dakterras. Het nadeel was alleen dat als ze dat zouden realiseren er een heel groot deel van het dak van het kerkje zou moeten verdwijnen. 'Dat is zonde, veel werk én het schendt de privacy van de buren die je ineens recht in de tuin kijkt.'
Gelukkig is haar man architect. Hij kwam met het idee om het torentje te vervangen door een groter, glazen torentje. Om daar vervolgens een kamertje in te maken om tot rust te kunnen komen met een prachtig uitzicht over de landerijen.

De woonkamer bereik je met een lift

De wens werd een idee, werd een doel en is inmiddels werkelijkheid geworden. De torenkamer, zoals Bianca het noemt, bereik je alleen niet via een normale trap. Ook niet via een ladder of een luik, maar met een lift! Sterker nog: de kamer ís de lift! Uit het dak komt een vierkant met twee banken erop. Dat is eigenlijk de torenkamer.
Het Expeditie-team neemt plaats op de banken, zoon Olav bedient de knoppen van het liftsysteem en na een paar tellen zit je ineens midden in het glazen torentje.
De uitzicht vanuit het torentje
De uitzicht vanuit het torentje © Marjolein Koning/RTV Noord
Ineens heb je een uitzicht van 360 graden over de landerijen rondom Westeremden. Tot rust komen kan hier zeker. Een bijzonder plekje dus, het glazen torentje van Westeremden, verstopt in de nok van een oude kerk.

Bekijk hier Expeditie Grunnen

Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!
Expeditie Grunnen bekijk je hieronder of via uitzending gemist.
Expeditie Grunnen bezoekt het glazen torentje van Westeremden