Lopend Vuur: Nederland kan zonder koningshuis

Koningin Máxima, kroonprinses Amalia en koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek op Sint Eustatius
Koningin Máxima, kroonprinses Amalia en koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek op Sint Eustatius © Remko de Waal/ANP
Moet Nederland in de toekomst nog wel een monarchie zijn? Die vraag wierp voormalig D66-leider Alexander Pechtold afgelopen week op bij een boekpresentatie over ons koningshuis.
Volgens Pechtold is het koningschap 'niet meer houdbaar' en zou het goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. In het AD zegt Pechtold dat de discussie over het voortbestaan van de monarchie uit ongemak niet gevoerd wordt, met het risico dat er 'langzaam steeds meer rafelranden' aan het koningshuis komen. Daarin schuilt volgens hem het gevaar dat er 'op chaotische wijze een einde komt aan het koningschap'.
Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep. Nadien zaten zijn zoon Willem II en kleinzoon Willem III op de troon, gevolgd door de koningininnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en sinds 2013 koning Willem-Alexander. De eerste in de lijn van troonopvolging is zijn oudste dochter, prinses Amalia. Als het aan Pechtold ligt komt het zover niet. Hoe sta jij daarin?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Zomertijd

'Mooi dat de zomertijd weer ingaat' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 3207 stemmers was 56 procent het daarmee eens, 44 procent oneens.