Man uit Westerkwartier (43) en broer verdacht van drugshandel en witwassen

Het uniform van een FIOD-agent
Het uniform van een FIOD-agent © ANP/ Hollandse Hoogte / Rias Immink
Een 43-jarige man uit de gemeente Westerkwartier zit vast op verdenking van witwassen, handel in verdovende middelen en valsheid in geschrifte. Ook zijn broer, een 53-jarige man uit Amsterdam, is aangehouden.
Tijdens doorzoekingen op 14 maart in de woningen van de twee broers is een bedrag van 59.000 euro in beslag genomen. Ook zijn drie auto's, telefoons, laptops en administratie meegenomen. Dat heeft de FIOD bekendgemaakt, de opsporingsdienst van de Belastingdienst.

Controle op Schiphol

Het onderzoek naar de twee begon nadat de inwoner van Westerkwartier in 2020 op Schiphol werd gecontroleerd en hij 36.000 euro op zak bleek te hebben. Volgens de FIOD had hij voor dat geld 'geen sluitende verklaring'. Nadat zijn bankgegevens gecontroleerd waren, doken er verschillende contante stortingen op die volgens onderzoek niet verklaard konden worden door zijn inkomsten.

Vermoedens van drugshandel

Het vermoeden bestaat dat de Westerkwartierder zich bezig hield met drugshandel naar de Dominicaanse Republiek. Samen met zijn broer, de 53-jarige medeverdachte, zou hij bovendien drugs naar IJsland hebben gestuurd. Dat zat verpakt in pakketten met auto-onderdelen.
Het onderzoek wordt gedaan door het Openbaar Ministerie in Noord-Holland.