Agent die student aanreed: 'Snel rijden hoort erbij'

Onderzoek op de plaats van het ongeluk
Onderzoek op de plaats van het ongeluk © Marco Grimmon/RTV Noord
Door agenten van de Politie Eenheid Noord-Nederland wordt structureel sneller gereden dan volgens de brancherichtlijn van de politie is toegestaan. Dat stelt een 28-jarige agent uit Beilen die op 7 februari 2022 met hoge snelheid een nu 22-jarige student aanreed op de kruising van de Friesestraatweg en de Van Goghstraat in Groningen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen de agent een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden.
De student raakte zwaargewond bij het ongeluk. Zijn rechterarm raakte verlamd. Keepen, kickboksen en zijn vriendin met twee armen knuffelen lukt niet meer. Nadat hij werd geschept door de politiewagen belandde hij honderd meter verderop op straat. 'Het is een wonder dat ik hier nog zit', aldus het slachtoffer.

110 op een 50-weg

De agent reed 110 kilometer op de Friesestraatweg in Groningen zonder sirene en zwaailicht. De toegestane snelheid is daar 50 kilometer per uur. Volgens de brancherichtlijn politie mag de politie de maximaal toegestane snelheid met niet meer dan 40 kilometer per uur overschrijden (met of zonder sirene en zwaailicht) tenzij er sprake is van een levensbedreigende situatie.
De agent legt uit dat hij gas gaf op de Friesestraatweg, omdat hij een dringende oproep om assistentie kreeg van een collega die even verderop in de Voermanstraat in de problemen was gekomen bij een confrontatie met tientallen jongeren. 'Dit is dagelijks werk', aldus de agent. 'Het gebeurt met regelmaat dat we met meer dan 40 kilometer te hard naar een situatie rijden zonder zwaailicht en sirene. Snel rijden hoort erbij.'

'Ik vind dit zorgelijk'

De officier van justitie wil van de agent weten of dit ongeval voor de agent valt in de categorie 'goed gedaan, maar niet goed gegaan'. 'Misschien wel', zegt de agent. De officier zegt te schrikken van dit antwoord. 'De richtlijn heeft een rode draad. Je mag de toegestane snelheid met maximaal 40 kilometer overschrijden. Het moet wel heel bijzonder zijn wil je verdergaan. Maar... de verkeersveiligheid staat boven alles. Ik hoor u nu eigenlijk zeggen dat die brancherichtlijn niet past op uw werk. Ik zal u eerlijk zeggen: ik vind dit zorgelijk. Als dit werkelijk staande praktijk is binnen het korps dan is dat iets waarvan ik vind dat het moet veranderen.'
De advocaat van de agent vindt dat de agent geen grove schuld verweten kan worden. Ook met een snelheid die binnen de richtlijn past, was dit ongeval niet voorkomen, aldus de advocaat. Volgens de verkeersongevallenanalyse is het ongeval te wijten aan een combinatie van handelen van slachtoffer en verdachte. De student verleende geen voorrang, de agent reed te hard.
De rechtbank doet op 7 april uitspraak.