Romantika wijkt tijdelijk uit naar IJmuiden

De Romantika wijkt uit naar IJmuiden
De Romantika wijkt uit naar IJmuiden © Screenshot vesselfinder.com
Wanneer de komende weken de Eemshaven niet beschikbaar is, vaart de Romantika van rederij Holland Norway Lines door naar IJmuiden.
Het is volgens de rederij een tijdelijke oplossing om te voorkomen dat afvaarten worden afgeblazen, omdat de kade in de Eemshaven, waar de Romantika afmeert, bezet is. Iets dat de afgelopen weken regelmatig gebeurde, waardoor zowel in het Noorse Kristiansand als in de Eemshaven passagiers niet konden opstappen.
Vorige week donderdag maakte Holland Norway Lines bekend de Eemshaven te verlaten en vanuit het Duitse Cuxhaven te gaan varen vanaf midden april tot begin juni. Daarna wordt Emden de vaste vertrekhaven. De rederij houdt daarnaast de optie Eemshaven wel open, liet topman Morten Aggvin vrijdag op een bijeenkomst in Emden weten.
De MS Romantika
De MS Romantika © Holland Norway Lines
Volgers van de Romantika zagen maandag op scheepvaartsites het schip naar IJmuiden varen, geheel tot hun verrassing. Daar zou het schip afmeren aan de Felison Terminal, een ferrysteiger waarvandaan onder meer de ferry naar het Britse Newcastle vertrekt.

Proefvaart

De directie van Holland Norway Lines laat weten dat het om een proefvaart gaat, bedoeld om de geschiktheid van de terminal voor de Romantika uit te testen. Voor het geval in de periode tot midden april de Romantika niet terecht kan in de Eemshaven, heeft Holland Norway Lines dan IJmuiden achter de hand.
Die haven kan volgens de directie van Holland Norway Lines slechts incidenteel een oplossing bieden. ‘IJmuiden wil ons alleen maar helpen op het moment dat we geen plek in de Eemshaven hebben’, aldus de directie. ‘Structureel is dit geen oplossing.’
IJmuiden was om die reden sowieso geen blijvend alternatief voor de Eemshaven, verklaart de directie. De Duitse havens konden wel ligplaats-zekerheid geven.