Geen stakingen in het streekvervoer deze week, onderhandelingen gaan door (update)

Een bus van Qbuzz aan de laadpaal
Een bus van Qbuzz aan de laadpaal © RTV Noord/Elwin Baas
Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. Dit betekent dat er deze week niet gestaakt wordt in het streekvervoer. Voor onze provincie houdt dit in dat de bussen van Qbuzz volgens schema zouden moeten rijden.
De stakingen werden na woensdag 15 maart opgeschort tot vrijdag 24 maart, dit is nu met een week verlengd. De stakingen die gepland stonden voor woensdag 29 maart en donderdag 30 maart, gaan niet door.

'Goede stappen'

De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders. Volgens de bonden 'worden er goede stappen gemaakt in de gesprekken die momenteel plaatsvinden'.
'De procesbegeleiders zijn aangesteld door het kabinet omdat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen', legt Edwin Kuipers van vakbond FNV uit. 'Deze 'verkenners' moeten een goede basis leggen voor nieuwe onderhandelingen zodat er spoedig een akkoord ligt.'
'We zijn wel jaloers op de ziekenhuizen waar nu een akkoord ligt', gaat Kuipers verder. 'Blijkbaar hadden die werkgevers een heel andere handelingsdelegatie gestuurd met veel meer onderhandelingsruimte en mandaat.'
De bonden eisen onder meer hogere lonen en een structureel lagere werkdruk in het streekvervoer. Om de eisen af te dwingen werd er de afgelopen maanden regelmatig gestaakt.

Toch nieuwe stakingen?

De gesprekken zouden eigenlijk vrijdag afgerond zijn, maar de vakbonden gaven aan meer tijd nodig te hebben. Mochten de gesprekken niet het gewenste effect hebben, dan willen de vakbonden alsnog doorgaan met staken. Dit zou betekenen dat er volgende week maandag, woensdag en vrijdag opnieuw gestaakt wordt in het streekvervoer.
Update: Dit bericht is uitgebreid met een reactie van Edwin Kuipers van vakbond FNV.
Vier cao's
Allerlei stakingen, bussen die níét en treinen die wél rijden: de stakingen zijn soms nogal onoverzichtelijk. Dat komt onder andere doordat in het openbaar vervoer vier verschillende cao's gelden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Onder de cao NS vallen machinisten, conducteurs en ander personeel van NS. Deze mensen hebben helemaal niet te maken met stakingen.

Onder de cao Multimodaal Vervoer valt zowel trein- als buspersoneel. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, hebben wel gestaakt. Personeel van machinistenvakbond VVMC staakten niet mee.

Onder de cao Openbaar Vervoer vallen vooral buschauffeurs. Leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen, vielen ook onder de stakers.

Onder de cao Besloten Vervoer vallen buschauffeurs die normaal touringcardiensten rijden. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer wordt gereden door chauffeurs die onder deze cao vallen.