Varkens gaan de strijd aan met Japanse duizendknoop: 'Duurt jaren voor alle wortels zijn verdwenen'

Willem Hempen met zijn varkens
Willem Hempen met zijn varkens © RTV Noord\Elwin Baas
Een niet alledaags gezicht bij de rotonde aan de Nautilusweg in Stadskanaal. Daar lopen sinds kort vier varkens, die de strijd aangaan met de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit snel en overwoekert tuinen en plantsoenen als er niets aan wordt gedaan. Bestrijdingsmiddelen helpen nauwelijks, maar varkens weten wel raad met de wortels van de plant.
De varkens zijn eigendom van Willem Hempen en Claudia van der Laan uit Valthermond. Ze begonnen in 2015 met hun bedrijf Akkervarken en verhuren onder meer hun varkens aan gemeenten en particulieren.
De varken weet wel raad met de  Japanse duizendknoop
De varken weet wel raad met de Japanse duizendknoop © RTV Noord\Elwin Baas

Kwestie van geduld

De gemeente Stadskanaal heeft de 'akkervarkens' ingehuurd tegen de Japanse duizendknoop. De beesten weten wel raad met de wortels, maar het kost wel tijd tot de plant definitief is verdwenen.
'De varkens moeten vier tot vijf jaar op een perceel lopen voordat alle wortels zijn verdwenen', legt Willem Hempen uit. 'De wortels van de duizendknoop zijn vrij houterig en beginnen in maart, april uit te lopen. Op dat moment zetten we de varkens ook in en dan lopen ze daar tot oktober, november. De hele zomerperiode dus.'
Bekijk hoe de varkens de plant bestrijden:
Varkens helpen mee bij bestrijding van de Japanse duizendknoop

Geen problemen

Behalve de Japanse duizendknoop weten de varkens ook wel raad met de berenklauw, ook een plant die veel mensen liever niet in hun tuin hebben. De inzet van de varkens levert volgens Hempen geen problemen op voor de omgeving.
'De stankoverlast valt wel mee en ook honden zorgen niet voor problemen', zegt de biologische varkensboer. 'Het perceel wordt afgezet met een stroomdraad en daar blijven de varkens en honden wel uit de buurt. Een varken is bovendien een dominant dier en is niet snel onder de indruk van een hond.'