Nu al 101 skeletten opgegraven op de wierde van Rottum

Archeoloog Tim Kauling aan het werk bij de gevonden skeletten
Archeoloog Tim Kauling aan het werk bij de gevonden skeletten © Remco in't Hof/RTV Noord
Het einde is nog niet in zicht van de bijzondere opgraving op de wierde van Rottum. Daar stuitten archeologen op een begraafplaats van een klooster dat hier in de vijftiende eeuw moet hebben gestaan. Er zijn nu al 101 skeletten opgegraven. Twee weken geleden stond de teller nog op 31.
Daarnaast denken de archeologen dat er ook een kerk uit de elfde eeuw moet hebben gestaan. Nader onderzoek moet dat nog definitief uitwijzen, maar een fundering is al opgegraven.

'Goede kaarten en plattegronden ontbreken'

'We kunnen nog niet precies zeggen van wat die fundering is geweest. Echt goede kaarten en plattegronden ontbreken, maar we vermoeden dat het van het koor van een kerk is geweest,' zegt archeoloog Tim Kauling.
Een van de schedels die gevonden is
Een van de schedels die gevonden is © Remco in't Hof/RTV Noord

Skeletten worden herbegraven

De bijzondere vondst kwam aan het licht tijdens een versterkingsoperatie bovenop de wierde. Het gaat om een oud grafveld aan de Kloosterweg. De skeletten zijn van overleden mannen, vrouwen en kinderen.
Archeologen zijn nog dagelijks bezig met opgravingen op de wierde van Rottum. Het is de bedoeling om de skeletten weer opnieuw te begraven op een andere plek in het dorp.