Organisatoren KardingeRun stoppen ermee: 'Voor ons is het klaar'

De KardingeRun
De KardingeRun © RTV Noord
Er was nog even sprake van overleg met de gemeente Groningen over een nieuwe datum, maar het echtpaar Walthaus - de organisatie achter de KardingeRun - heeft dinsdag definitief besloten te stoppen met het hardloopevenement.
De KardingeRun stond gepland voor zondag 2 juli, maar de gemeente gaf geen vergunning af voor het evenement vanwege strengere natuurregels. Vorig jaar deden 2700 deelnemers mee op de route met allerlei obstakels.

Geen plek meer bij Natuurmonumenten

De route liep jarenlang over grond van Natuurmonumenten, maar die organisatie zag steeds meer bezwaren. Sinds 2019 liepen er gesprekken met de organisatie over een aangepast parcours of andere datum. Daar kwamen beide partijen niet uit, waardoor de KardingeRun het natuurgebied dit jaar links zou laten liggen. De hardlopers zouden zich in juli volledig op grond van de gemeente Groningen in het zweet werken.

Broedseizoen

Maar vorige week werd bekend dat de gemeente geen vergunning heeft afgegeven voor het evenement. Dat is volgens de organisatie als gevolg van 'aangescherpte wet- en regelgeving op onder andere ecologisch gebied'. 'Op 2 juli is het broedseizoen nog bezig', zegt gemeentewoordvoerder Corien Koetsier. 'Afgelopen jaren werd het evenement juist na het broedseizoen gehouden. Maar nu zijn er dus ecologische bezwaren.'

Niet haalbaar

Het broedseizoen loopt ongeveer van 15 maart tot 15 juli. 'We hebben de optie om te verplaatsen naar zondag 16 juli nog onderzocht, maar dit bleek al snel om meerdere redenen niet haalbaar. Belangrijkste reden was dat er op 15/16 juli al een ander sportevenement plaatsvindt op Kardinge', zegt Raimond Walthaus, die het evenement negen jaar lang organiseerde met zijn vrouw Nelleke.

Huidige organisatie stopt

Het echtpaar stopt helemaal met de organisatie. 'Voor ons is het klaar. Tijd voor andere dingen in ons leven. Hoe jammer ook. We blijven ondernemen en organiseren. Maar de KardingeRun stopt voor ons.' Ze hopen dat een andere partij de organisatie van de run wil overnemen.