RUG-student uit Azerbeidzjan wil van Raad van State weten of hij mag blijven

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een 18-jarige student uit Azerbeidzjan is al enige tijd in onzekerheid of hij zijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan voltooien. De in Groningen woonachtige student Economie en Bedrijfskunde stapte naar de Raad van State, die zich dinsdag over de kwestie boog.
De student kreeg in eerste instantie een negatief bindend studieadvies vanwege een studieachterstand. Vorig jaar juli kreeg hij van het faculteitsbestuur tot zijn opluchting meer tijd om de vereiste studiepunten te halen, vanwege zijn persoonlijke omstandigheden. Zo kwam hij op zijn zestiende al naar Groningen voor de studie. Zijn opa in Azerbeidzjan overleed kort daarna. De student ondervond ook nog gevolgen van corona en hij lijdt aan dyslexie.

Helemaal in de war

Van de commissie Moderne Migratie (MoMi) kreeg de student enige tijd later te horen dat hij vanwege zijn achterstand de universiteit moest verlaten en dat dit gemeld zou worden bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). 'Helemaal in de war kwam hij bij mij', zei zijn advocaat Urban Hansma dinsdag bij de Raad van State in Den Haag
De MoMi-commissie kreeg dezelfde persoonlijke omstandigheden onder ogen. Maar toch kreeg hij van het universiteitsbestuur te horen dat hij niet genoeg studievoortgang heeft en dat de RUG de IND gaat inlichten. 'Dat zijn wij verplicht om te doen', zei een woordvoerster van de universiteit.

Vragen

De melding is inmiddels gedaan, maar heeft nog geen gevolgen gehad. De woordvoerster van RUG kon niet zeggen of deze tegenstrijdige adviezen vaker voorkomen. De universiteit stelt dat besluiten rond het bindend studieadvies op basis van de onderwijswetgeving worden genomen.
MoMi-besluiten vallen onder het Vreemdelingenrecht. Maar de RUG riep er wel veel vragen mee op bij de drie rechters van de Raad van State. De jongen uit Azerbeidzjan staat nog steeds ingeschreven als student. De Raad van State neemt binnen enkele weken een beslissing.