Streep door afspraak uit 1824: Duits-Groningse grens mag bebouwd gaan worden

De Duitse Autobahn, net na de grens bij Bad Nieuweschans
De Duitse Autobahn, net na de grens bij Bad Nieuweschans © Jos Schuurman/FPS
Een verdrag uit 1824 zorgde er tot de dag van vandaag voor dat er langs de Duits-Groningse grens geen bebouwing mocht plaatsvinden. Dat bouwverbod is door een nieuwe afspraak nu deels van de baan.
De oude afspraak is gesloten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Hannover, werd ondertekend in het Duitse Meppen en draagt de naam van het Meppener Grenstraktaat. Daarin stond beschreven dat er geen bebouwing binnen een strook van 367 meter aan weerszijden van de grens zou komen. Uitzondering daarop zijn landbouw- en overheidsgebouwen.
Luister hier naar de radioreportage over het grensgebied

'Spannend'

De afspraak is dus nu opengebroken. Niet dat de gehele grens nu volgebouwd mag worden, maar er is wel meer mogelijk. Zo komt er ruimte voor natuur en landschap, toerisme, bebouwing en hernieuwbare energie, zoals een zonnepark. Want over het plaatsen van een zonnepark was provinciebestuurder Mirjam Wulfse (VVD) in gesprek met haar Duitse collega’s.
‘Ik vond het eigenlijk wel heel spannend en geweldig dat je daar geen enkel gebouw mocht bouwen. Wij dachten; een zonnepark is geen gebouw. Dat bleek het volgens de Duitse wetgeving wel te zijn en dan heb je ineens een probleem. Je denkt dat aardig snel opgelost te hebben, maar dat heeft toch anderhalf - tot twee jaar geduurd.’
Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD)
Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) © Provincie Groningen

Niet volbouwen

Inmiddels zijn beide partijen dus bij elkaar gekomen en is er niet alleen ruimte voor het gewilde zonnepark, maar ook voor meer. ‘Nu klinkt het misschien alsof we er huizen gaan bouwen, maar dat is absoluut niet zo. We kunnen nu in de grenszone wel bezig gaan met natuur, toerisme en duurzame energie.’
Uit de hernieuwde afspraken blijkt dat er absoluut geen volgebouwde grens zal komen. Er mag in bepaalde gebieden wel gebouwd worden, maar in bepaalde gebieden ook niet. Daarnaast heeft het de voorkeur dat een project zowel Duitse als Nederlandse partijen aan zich weet te binden. Toch zal er geen verbod worden uitgesproken op een project dat slechts aan één kant van de grens wordt gebouwd.
Er zijn niet alleen hernieuwde afspraken gemaakte over de grens van onze provincie. De provincie Drenthe heeft dezelfde afspraken gemaakt met de Duitsers.