Personeel ING Noordoost-Nederland staakt donderdag: 'Arbeidsverhoudingen totaal verstoord'

Een ING-kantoor in Groningen
Een ING-kantoor in Groningen © ANP/Hollands Hoogte/Venema Media
Werknemers van ING in Noordoost-Nederland gaan donderdag staken uit onvrede over een nieuwe cao. Het is de eerste 24-uursstaking ooit bij de ING.
De drie vakbonden (FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen) roepen de leden op om 's ochtends naar een actiebijeenkomst in Leeuwarden te gaan.

Geduld op

ING-werknemers voeren al ruim een halfjaar publieksvriendelijke acties, waaronder een petitie die 7000 handtekeningen opleverde. Eerder deze maand legden werknemers van ING het werk ook tijdelijk neer. Nu is het geduld op, volgens de vakbonden. Vorige week presenteerde de ING-top een nieuwe cao-voorstel, maar die komt volgens de vakbondsleden niet tegemoet aan de eisen.

'Arbeidsverhoudingen totaal verstoord'

Job Marskamp, onderhandelaar van CNV Vakmensen: ‘ING heeft vorige week wel iets bewogen, maar dat is van heel slecht naar nog steeds onvoldoende. Waar het vooral op misgaat, is dat de ING-top zich totaal niet lijkt te realiseren wat er onder de eigen mensen leeft. De hoge werkdruk, het gebrek aan waardering voor de werknemers en de onevenredige focus van de ING-top op de aandeelhouders maken dat de arbeidsverhoudingen totaal verstoord zijn geraakt. Het geduld van de ING’ers is op, ze willen gewoon een goede cao.’

Hinder onvermijdelijk

Staken is volgens Duygu Akçay, bestuurder FNV Finance 'eigenlijk het laatste wat de duizenden ING-medewerkers willen doen'. Ze stelt het 'helaas onvermijdelijk' dat klanten hier hinder van gaan ondervinden.
De bonden organiseerden twee weken geleden een online workshop 'Staken voor beginners' en twee actiejournaals, om de werknemers voor te bereiden op harde acties.
Na donderdag krijgen de acties een vervolg, onder andere op 11 en 24 april, de aandeelhoudersdagen.