Gemeente Groningen vangt nog eens 850 asielzoekers op

Het voormalige Philipspand wordt een noodopvang
Het voormalige Philipspand wordt een noodopvang © Joey Lameris
De gemeente Groningen gaat nog eens 850 asielzoekers opvangen. De opvanglocatie aan de Sint Petersburgweg wordt met vijfhonderd personen uitgebreid. Verder wordt het voormalige gebouw van Philips aan de Europaweg ingericht als tijdelijke noodopvang. Daar worden 350 personen ondergebracht.
Het gemeentebestuur van Groningen vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een menswaardige opvang van asielzoekers. Dat gebeurt al op een aantal locaties in de gemeente. Met deze uitbreiding hoopt het college nog meer mensen een veilig, tijdelijk onderkomen te kunnen bieden.

Europaweg

In het gebouw aan de Europaweg worden voornamelijk vluchtelingen uit Syrië, Turkije en Jemen opgevangen die in afwachting zijn van hun asielaanvraag. Het gebouw wordt momenteel geschikt gemaakt. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk begin juli afgerond, waarna de vluchtelingen er hun intrek kunnen nemen.
De huur van het pand aan de Europaweg is in eerste instantie voor een periode van één jaar. Aan het einde van deze termijn bekijkt het COA, samen met de gemeente, of verlenging van de huurperiode nodig is.
De locatie aan de Sint Petersburgweg in Groningen
De locatie aan de Sint Petersburgweg in Groningen © Google Streetview

Opvang uitgebreid

Aan de Sint Petersburgweg wonen op dit moment circa honderd asielzoekers. Dit wordt uitgebreid tot een totale capaciteit van zeshonderd personen. Omdat de provincie Groningen het bevoegd gezag is, vraagt de gemeente Groningen namens het COA een vergunning aan voor de uitbreiding.
Het proces van de aanvraag tot aan het moment dat de bewoners hun intrek nemen duurt circa één tot anderhalf jaar. Omwonenden van beide locaties zijn woensdag per brief op de hoogte gesteld van de komst van de asielzoekers.