Openingstijden in Stad staan na 'bakkers-gate' ter discussie

Een taartje bij de bakker
Een taartje bij de bakker © Petra Mulder/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat zich buigen over de openingstijden van winkels op de zondagochtend. De deuren mogen nu vanaf het middaguur worden geopend, maar daar komt mogelijk verandering in. De openingstijden worden ter discussie gesteld nadat er ophef ontstond over een bakker die zeven jaar lang tegen de regels in open was op zondagochtend.
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) heeft de gemeenteraad drie mogelijke scenario's voorgeschreven: de regels kunnen zo blijven zoals ze zijn, alleen bakkers kunnen opengaan op zondagochtend of alle levensmiddelenwinkels kunnen de deuren op zondagochtend openen.

Verdeelde coalitie

Bloemhoff zelf wil er geen besluit over nemen, ze vindt dat het aan de gemeenteraad is om zich uit te spreken. Binnen de coalitie van GroenLinks, PvdA, SP, PvdD en ChristenUnie zal er verdeeld gedacht worden over het uitbreiden van de openingstijden op zondag. De ChristenUnie is namelijk voor zondagsrust.
Tineke en Menno Plagmeijer
Tineke en Menno Plagmeijer © Luna Smit/RTV Noord

Verschillende opties

Volgens de gemeente is het juridisch haalbaar om op zondagochtend enkel voor brood- en banketwinkels een uitzondering te maken voor het openen van de deuren. In Nijmegen, Haarlem, Maastricht en Dordrecht gebeurt dat ook. De bakkerijen kunnen dan vanaf acht uur hun winkel openen. Als deze regel wordt toegepast, kunnen er zo'n dertig winkels een beroep op doen. De gemeente houdt in dat geval wel rekening met bezwaren van supermarkten, omdat die in veel gevallen ook een complete bakkerijafdeling hebben.
Als de openingstijden voor alle levensmiddelenwinkels gaat gelden mogen ook de supermarkten open, maar dus ook andere winkels die levensmiddelen verkopen. In dit geval zal er volgens de gemeente bezwaar gemaakt kunnen worden door de daghoreca. Want mag er dan wel to go worden gekocht, maar niet ter plaatse iets gegeten worden?

Groningen City Club

De Groningen City Club, de belangenbehartiger van ondernemend Groningen, heeft aan de gemeente laten weten dat ze het liefst zien dat de winkeltijden op zondag verruimd worden en dat een ondernemer zelf een keus maakt om open te gaan op de zondagochtend. Het is nu aan de gemeenteraad om een verandering aan te brengen of om de situatie te laten zoals die is.