Paas roept kersverse Statenleden op om kieskeurig te worden: 'Voorkom dat je je tijd beter kon besteden'

Commissaris van de Koning René Paas
Commissaris van de Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord
Meer samenwerken en júíst met andere partijen. Dat heeft commissaris van de Koning René Paas (CDA) de net geïnstalleerde Statenleden meegegeven. Als elke partij haar standpunt in elke willekeurige discussie naar voren wil brengen, dan voorziet Paas een verspilling van tijd.
Elke fractie, hoe groot of klein ook, heeft per debat twee minuten aan spreektijd. Als elke fractie die tijdens elk debat gaat benutten, dan voorziet Paas dat agenda's uitpuilen en bijeenkomsten uitlopen.
'Het loont om selectief te zijn en taken uit te ruilen met grotere fracties', houdt hij de Statenleden voor op de dag van hun installatie. 'Het loont ook specialisaties onderling uit te ruilen. Voorkom dat je je kostbare woensdagen (dan debatteren de Staten, red.) beter had kunnen besteden.'
Er wordt een groepsfoto gemaakt van de 43 nieuwe statenleden
Er wordt een groepsfoto gemaakt van de 43 nieuwe statenleden © Robert Pastoor/ RTV Noord

'Afkijken mag'

Hij doet de oproep omdat er veertien politieke partijen plaatsnemen in het provinciehuis. Slechts zestien van de 43 Statenleden hebben ervaring met de Provinciale Staten. 'U zit hier omdat u verschillende opvattingen heeft', vervolgt Paas zijn betoog. 'Dat kan blijken uit de dingen waarover u het woord voert. Dat kan ook blijken uit de dingen waarover u niet het woord voert'.
Waarmee hij maar wil aangeven dat je als partij niet overal iets van hoeft te vinden als het minder urgent is voor de desbetreffende partij. 'U kunt van elkaar leren. Het is hier anders dan op school; afkijken mag.'
'Statenleden: deel expertise met elkaar, zodat je meer gaat samenwerken'

Primeur

Woensdagochtend had Groningen een landelijke primeur te pakken: de Provinciale Staten werden namelijk als eerste in Nederland geïnstalleerd. In Groningen zijn 27 van de 43 Statenleden nieuw. Onder hen zijn nieuwkomers van de BoerBurgerBeweging (BBB, twaalf zetels) en Volt (één zetel).
Van de oude Statenleden is dinsdag al afscheid genomen. De BBB is na de verkiezingen twee weken geleden de grootste in de provincie Groningen. De partij wordt gevolgd door de PvdA en GroenLinks (beide vijf zetels).
Informateur Ard van der Tuuk in gesprek met BBB'er Gouke Moes en Commissaris van de Koning René Paas
Informateur Ard van der Tuuk in gesprek met BBB'er Gouke Moes en Commissaris van de Koning René Paas © Robert Pastoor/ RTV Noord

Coalitievorming

Met Ard van der Tuuk (PvdA) als verkenners startte woensdagmiddag het proces om tot een coalitie te komen. De BBB ging als eerste met hem in gesprek. De verkenner, en tevens burgemeester van het Westerkwartier, voert tot en met zaterdag gesprekken met alle politieke partijen.