Actiecomité 'Behoud MFC de Hardenberg' sprak met CdK: 'Hopen dat onze burgemeester naar hem luistert'

Sara Lich en Carin Siemens voor het provinciehuis
Sara Lich en Carin Siemens voor het provinciehuis © Jeroen Willems/RTV Noord
Carin Siemens-Jansen en Sara Lich van actiecomité 'Behoud MFC de Hardenberg' spraken woensdagmiddag met commissaris van de Koning René Paas over hun strijd voor het behoud van sporthal en zwembad De Hardenberg in Finsterwolde. Beide vrouwen houden een goed gevoel over aan het gesprek en hopen dat Paas achter de schermen wat voor de inwoners van Finsterwolde en omgeving kan betekenen.
'Het was een heel fijn gesprek. We hadden echt het idee dat hij een luisterend oor had voor de problemen die er spelen in Oldambt. Hij heeft echt heel serieus naar ons geluisterd en ook de feiten heel duidelijk gehoord', zegt Siemens-Jansen.

Parlementaire enquête

Het contact tussen Paas en de actiegroep kwam tot stand tijdens een bijeenkomst rondom het eindrapport van de parlementaire enquête in De Molenberg in Delfzijl. De actiegroep ging gretig in op het voorstel van Paas om de problematiek rondom De Hardenberg op het provinciehuis te bespreken.
'Hij geeft zelf aan dat hij niet veel voor ons kan betekenen, want de gemeente is zelfstandig. Maar alles is genotuleerd en hij gaat contact opnemen met onze burgemeester. Wij hopen dat onze burgemeester daar naar gaat luisteren', zegt Lich.

Half miljoen

De gemeente Oldambt wil MFC De Hardenberg verkopen om zo jaarlijks 500.000 euro te besparen. Inwoners van Finsterwolde en omstreken willen dat voorkomen door het complex over te nemen, maar daar wil de gemeente niet aan meewerken onder de voorwaarden van de stichting.
Gebruikers van MFC de Hardenberg protsteren tegen de dreigende verkoop van het gebouw
Gebruikers van MFC de Hardenberg protsteren tegen de dreigende verkoop van het gebouw © archief RTV Noord

'Eureka-moment'

De twee dames spraken met Paas onder meer over de Brede SPUK-regeling, een subsidie die door het Rijk aan alle gemeentes beschikbaar wordt gesteld om sport en bewegen, gezondheidsbevordering en cultuurparticipatie te bevorderen.
'Wat voor ons echt een eureka-moment is geweest, is dat er dus een subsidie - de Brede SPUK-regeling - vrijkomt en dan gaat het om een bedrag van meer dan acht ton. Dat is voor ons gewoon dé oplossing', zegt Siemens-Jansen.
Volgens actiecomité 'Behoud MFC de Hardenberg' zou De Hardenberg met een klein deel van de betreffende subsidie al gered zijn. 'De commissaris van de Koning heeft goed naar ons geluisterd en hij wist niet dat die subsidie zo laat is aangevraagd. Deze week is aan ons bevestigd dat het geld vrijkomt en dat zou gewoon echt de oplossing kunnen zijn', zegt Siemens-Jansen.

Vrijdag opnieuw overleg

Vertegenwoordigers van de bewonersstichting die De Hardenberg over wil nemen spreken vrijdag opnieuw met het gemeentebestuur.