Afgelopen: Donar moet het afleggen tegen Antwerpen

Viktor Gaddefors dunkt voor Donar (archief)
Viktor Gaddefors dunkt voor Donar (archief) © JK Beeld
Donar neemt het vanavond in Martiniplaza op tegen het Belgische Telenet Giants Antwerpen. De Groningers doen het goed in de Elite Gold en zullen de positieve lijn willen doortrekken, ook tegen de bekerwinnaar van onze zuiderburen. Bekijk het duel hier live vanaf 20.00 uur.
Donar is goed begonnen aan de 'cross border'-fase van het seizoen. De mannen van coach Andrej Štimac behaalden twee knappe overwinningen tegen Hugo Limburg United (68-66) en op bezoek bij Spirou Basket uit Charleroi (71-68). De openingswedstrijd ging wel verloren, tegen niemand minder dan de tegenstander van vanavond: Antwerpen (81-88). Het is dus de uitgelezen mogelijkheid voor Donar om in eigen huis revanche te nemen op de mannen uit de havenstad.

Donar in vorm

Zoals gezegd is Donar in goede doen. De Groningers raken steeds beter op elkaar ingespeeld en hebben met Steph Branch, die tegen Charleroi zijn debuut maakte, en Peter Olisemeka twee versterkingen binnengehaald. Afgelopen vrijdag werd in Charleroi een goede zege geboekt. In het vierde kwart besliste Donar het duel tegen Spirou Basket (71-68), mede door wederom een sterke wedstrijd van Willem Brandwijk.
Donar moet het wel stellen zonder Vernon Taylor, Olaf Schaftenaar en Leon Williams. De Amerikaan is nog altijd geblesseerd aan zijn hiel. Schaftenaar heeft een kwetsuur aan een van zijn vingers en zal daarom niet meespelen. Aanvoerder Williams staat met een enkelblessure aan de kant.

Skelin voor even terug

De Vlamingen staan momenteel gedeeld eerste in de Elite Gold met drie zeges uit evenveel duels. Landstede Hammers (81-57) en Aris Leeuwarden (83-63) hadden geen enkele kans tegen de Belgen. Het is oppassen geblazen voor Ferdinand Zylka. De Duitse shooting guard is gemiddeld goed voor meer dan zeventien punten.
Aan de zijlijn staat oude bekende Ivica Skelin. Hij is momenteel de coach van Antwerpen. Tussen 2012 en 2015 stond de Kroaat aan het roer bij Donar. Zo pakte Skelin met de Groningers onder andere de dubbel in het succesvolle seizoen 2013/2014.

Nagedachtenis aan Renso Zwiers

Er zal voorafgaand aan de wedstrijd van vanavond worden stilgestaan bij het verlies van oud-speler Renso Zwiers. De geboren en getogen Groninger speelde acht seizoenen als forward bij de club. Zwiers is afgelopen vrijdag in een Zwitsers ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij werd slechts 67 jaar oud.

Live

Ook vanavond is RTV Noord weer live van de partij. Vanaf 20.00 uur is het duel te bekijken via onze livestream. Het commentaar wordt geleverd door verslaggever Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel.