Geen energiecompensatievouchers voor studenten in Stad: 'Ze zijn hard genaaid door het Rijk'

Hoewel er 3,6 miljoen euro op de rekening van de gemeente Groningen staat om studenten te compenseren voor de stijgende energiekosten, moeten studenten nog wel even wachten op een vorm van compensatie.
Een meerderheid van de gemeenteraad wil het geld voorlopig op de gemeentelijke rekening houden. Studenten die in de stad Groningen wonen, komen niet in aanmerking voor de energietoeslag, een regeling van vorig jaar.
Om de studenten toch tegemoet te komen, heeft de gemeente Groningen 3,6 miljoen euro gekregen. Gekeken is wat er met het geld gedaan kan worden. Het meest verstrekkende is dat studenten een voucher van tachtig euro krijgen, die ze vervolgens kunnen inzetten voor een bioscoopbezoek, theatervoorstelling of een sportvoorziening.
Angst voor flinke scheur in de broek
Maar raadsleden in de gemeente Groningen willen het geld voorlopig liever op zak houden. Dat komt doordat studenten in de gemeenten Nijmegen en Amsterdam alsnog energietoeslag mogen aanvragen, heeft de rechter bepaald. In Groningen loopt een soortgelijke rechtszaak, die grote financiële gevolgen kan hebben.
‘Als we de rechtszaak verliezen, dan zitten we met een fors probleem’, stelt wethouder Eelco Eikenaar (SP). Het zou een flinke scheur in de broek van de gemeente Groningen betekenen, want met de 3,6 miljoen euro kunnen ze bij lange na niet alle studenten een energietoeslag uitkeren. ‘Ik vind dat het Rijk voor de kosten moet opdraaien. Zij hebben het probleem veroorzaakt’, verwijt de wethouder het Rijk, dat de regels heeft opgesteld.
Maar zelfs los van het financiële plaatje maakt de gemeente zich zorgen of ze het überhaupt kan uitvoeren. De gemeente heeft simpelweg het personeel niet. ‘Daarom vinden we dat er via DUO een goede regeling moet komen. Anders hebben wij wel heel veel mensen nodig, die we niet hebben’, stelt Eikenaar.

Frustratie bij raadsleden
Het frustreert een aantal raadsleden dat het alternatief, een voucher, het meest verstrekkende is wat de gemeente had kunnen doen. Door regelgeving kan het geld niet overgemaakt worden aan studenten in de Stad.
‘Studenten zijn hard genaaid door het Rijk’, stelt Elte Hillekens (GroenLinks) van de grootste partij. Mirjam Gietema (D66) noemde de situatie ‘schaamteloos’. En raadslid Hans Moerkerk (Stadspartij) stelt dat studenten überhaupt niet zijn geholpen met zo’n voucher.
Liever morgen iets, dan nu niets
Student & Stad stelde voor om de vouchers zo snel mogelijk de deur uit te doen. ‘Wij zouden heel graag morgen iets willen, liever dan nu niets’, betoogde Karoline de Groot van die partij. Ze is teleurgesteld dat andere partijen daar niets in zien. ‘We volgen de stappen zoals het Rijk die heeft voorgeschreven. Mocht een rechtszaak uitwijzen dat studenten alsnog recht hebben op de energietoeslag, dan geloven wij niet dat het Rijk dan niet over de brug komt met geld’, stelt het raadslid.