IMG: meer schades afgehandeld dan er vorig jaar zijn binnengekomen

Aardbevingsschade (ter illustratie)
Aardbevingsschade (ter illustratie) © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft vorig jaar meer fysieke schades, zoals scheuren in muren, afgehandeld dan er binnen zijn gekomen. Er zijn ook meer schadegevallen afgehandeld dan in voorgaande jaren, schrijft het IMG in het jaarrapport.
Er zijn in 2022 zo'n 45.800 schademeldingen ingediend en ongeveer 58.500 afgehandeld, zo valt te lezen. De totale toegekende vergoeding voor fysieke schade, waardedaling en immateriële schade is met 362,5 miljoen euro in 2022 hoger dan de uitvoeringkosten van 224,6 miljoen euro voor die regelingen.

Uitvoeringskosten lopen op

De kosten voor alle regelingen samen zijn nu 62 eurocent op elke euro vergoeding. Vorig jaar was dat 43 eurocent. Voor fysieke schade is er sprake van een daling van 72 eurocent in 2022 ten opzichte van 74 eurocent in 2021. Maar de uitvoeringskosten voor afhandeling via maatwerk lopen relatief gezien hard op, naar 1,42 euro per elke euro vergoeding in 2022.
Daar staat tegenover dat afhandeling via de vaste vergoeding een fractie kost van de maatwerkkosten: 9 eurocent per elke toegekende euro. Hiervoor is namelijk geen beoordeling van een deskundige en een adviesrapport nodig, staat in het jaarrapport.

Reactie IMG op enquêterapport

Vorige week maakte het IMG een pakket aan voorstellen bekend voor een mildere, menselijkere en makkelijkere schadeafhandeling. De voorstellen vormden een antwoord op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.
Zo zou één aannemer alle schades aan huizen in één keer op moeten lossen, moeten gedupeerden standaard vijfduizend euro vergoeding bij sloop-nieuwbouw krijgen, moet er een hogere vergoeding komen voor immateriële schade en een standaard bedrag per aardbeving. De kosten worden geschat op vijf tot tien miljard euro voor de komende vijf jaar. Daar komen de uitvoeringskosten nog bovenop.
De Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad reageerden gematigd positief op de voorstellen van het IMG om de afhandeling van bevingsschade te verbeteren. Toch is er ook scepsis. De organisaties denken dat de uitvoering ervan nog jaren gaat duren. Het liefst zien ze dat het kabinet besluit alle regels rond de schadeafhandeling te schrappen.

Herhaalschade

Het IMG schrijft verder in het jaarrapport dat de reden voor de relatieve stijging van uitvoeringskosten bij maatwerk onder meer is dat een meerderheid van de dossiers (55 procent) waar maatwerk wordt toegepast nu van adressen komt waar eerder schade is afgehandeld.
De ‘herhaalschade’ op die adressen is als geheel gemiddeld minder omvangrijk. Het gaat om circa 3.400 euro aan mijnbouwschade ten opzichte van circa 7.300 euro op adressen waar nooit eerder schade werd afgehandeld. Omdat de Tijdelijke wet Groningen vereist dat steeds een onafhankelijke deskundige herhaalschade beoordeelt, kost dat relatief gezien steeds meer geld, aldus het IMG.