Antwerpen en oude bekende Skelin blijken maat te groot voor Donar

Andrej Magdevski onder de basket (op archief)
Andrej Magdevski onder de basket (op archief) © JKBeeld
Donar heeft woensdagavond in Martiniplaza verloren van Telenet Giants Antwerpen. De Groningers deden goed mee in de eerste helft, maar braken in een ondermaats derde kwart. De punten gingen mee naar Vlaanderen: 51-65.
Donar kende een goed begin van de 'cross border'-fase van het seizoen met zeges tegen Hugo Limburg United (68-66) en Spirou Basket uit Charleroi (71-68). De openingswedstrijd ging wel verloren, tegen niemand minder dan Antwerpen (81-88). De mannen van coach Andrej Štimac waren er dus op gebrand zich voor het eigen publiek te revancheren.

Skelin terug in Plaza

Het was voor Donar een weerzien met Ivica Skelin. De Kroaat coacht momenteel de Antwerpenaren. Tussen 2012 en 2015 stond hij aan het roer bij Donar. Skelin pakte met de Groningers onder andere de dubbel in het succesvolle seizoen 2013/2014, hij werd dan ook warm onthaald door het publiek in Martiniplaza.
De Groningers moesten het wel stellen zonder Vernon Taylor, Olaf Schaftenaar en Leon Williams. De Amerikaan is nog altijd geblesseerd aan zijn hiel, terwijl Schaftenaar een kwetsuur heeft aan een van zijn vingers en aanvoerder Williams met een enkelblessure aan de kant staat.

Beide teams in evenwicht

Maar ook zonder die drie begon Donar niet onverdienstelijk tegen de bezoekers uit België. Andrej Magdevski, Viktor Gaddefors en Willem Brandwijk lieten mooi spel zien, waarbij laatstgenoemde net als vorige week voor driepunters tekende. Ook de mannen uit Vlaanderen wisten de basket te vinden. Het was een evenwichtig eerste kwart waarin Antwerpen aan het langste eind trok: 14-17.
Beide ploegen namen daarna wat gas terug, waardoor het tempo in het tweede kwart wat omlaag ging. Donar kreeg kansen om de stand weer gelijk te trekken, maar was onzorgvuldig in de afronding. Na een time-out van de bezoekers kwam Donar aanvallend niet meer in het spel voor. Ook coach Andrej Štimac zag dat en vroeg snel een time-out aan om orde op zaken te stellen.
Statistieken Donar
Topscorer: Viktor Gaddefors (15)
Assists: Andrej Magdevski (2)
Rebounds: Steph Branch (11)

Gaddefors staat op

Maar ook nu kaatsten driepuntspogingen van de ring en werden vrije worpen niet benut. Antwerpen had minder moeite met scoren. Aan de hand van Viktor Gaddefors kwam Donar weer terug in de wedstrijd, waardoor de mannen in het blauwwit nog alles hadden om voor te spelen in de tweede helft. Het verschil bij rust was vier punten: 27-31.
Maar Donar kwam gezapig uit de kleedkamer en bracht niet meer de intensiteit die het in de eerste helft wel had. Waar het aan strijd en passie ontbrak bij de thuisploeg, bleven de mannen in het rood wel met snelheid richting de basket spelen. Donar speelde ondermaats en scoorde slechts zes punten in het gehele derde kwart. Antwerpen kon een gaatje slaan: 33-45.

Korte opleving

Hij was onzichtbaar, maar stond op in het vierde kwart. Nieuwkomer Steph Branch bracht met twee schitterende driepunters weer leven in de brouwerij. Donar deed weer mee. Met nog vijf minuten op de klok was de marge verkleind naar vijf punten. De treffers leken bevrijdend te werken voor de Amerikaan én zijn team.
Toch was de wederopstanding van korte duur. Twee minuten later hadden de Vlamingen het gat weer teruggebracht naar tien punten. Reden genoeg voor coach Štimac om zijn manschappen eens goed de waarheid te vertellen in een time-out. Maar het was tevergeefs. Antwerpen was simpelweg een maat te groot voor het Donar in opbouw. Al liet de thuisploeg het duel niet als een nachtkaars uitgaan. Willem Brandwijk (driepunter) en Steph Branch (dunk) lieten het publiek nog tweemaal opveren. Coach Skelin kon met een goed gevoel zijn voormalig thuis verlaten. Zijn team nam de punten mee: 51-65.
Komende zondag
Donar mag zich opmaken voor de volgende wedstrijd. Komende zondag komt het altijd sterke Filou Oostende op bezoek. De tip-off is om 15.00 uur in Martiniplaza. Ook dit duel is weer live te bekijken via de website van RTV Noord.