Zorgen op Schier over verkeersdrukte bij nieuw Werelderfgoedcentrum Lauwersoog

Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog
Het Werelderfgoedcentrum komt in de haven van Lauwersoog © Architectenbureau Dorte Mandrup
Is het voor wandelaars en fietsers straks nog wel veilig op Lauwersoog? Is er wel genoeg ruimte om te parkeren? Kan de haven meer verkeersdrukte aan? Het zijn vragen die de gemeenteraad van Schiermonnikoog bezighouden.
Tijdens een onlangs georganiseerde informatiebijeenkomst gaf stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) uitleg over het nog te bouwen centrum.
Het nieuwe gebouw in Lauwersoog gaat onderdak bieden aan het Zeehondencentrum, dat nu nog in Pieterburen staat. Ook komen er ruimtes voor onder meer exposities, onderzoek en horeca. Het moet een grote publiekstrekker worden. Maar: dat leidt wel tot meer drukte in de haven van Lauwersoog.
'Het wringt nu al als je naar Lauwersoog wil. Kunnen de wegen vanuit Groningen en Dokkum deze drukte aan? Er kan moeilijk een vierbaansweg aangelegd worden', zegt Annet van der Meulen van de partij Samen voor Schiermonnikoog.

Aanpakken

'Daar hebben wij niet naar gekeken en zijn wij ook niet voor verantwoordelijk', zegt initiatiefnemer Niek Kuizenga, directeur van stichting WEC-W en het Zeehondencentrum. 'Wij kijken vooral naar de gemeente en de provincies.'
Kuizenga benadrukt dat de haven mogelijk wordt aangepakt om de situatie te verbeteren. En dat juicht hij ook toe. 'Het is wat mij betreft volstrekt helder dat de verkeersproblematiek, zoals het parkeren, met kop en kont moet worden aangepakt. Dat is in jullie belang en ook in dat van ons', vervolgt hij. 'Ik wil niet de eerste directeur zijn van het Werelderfgoedcentrum die een verkeersdode te betreuren heeft als gevolg van verkeersdrukte.'
We weten allemaal dat parkeren een drama is
Niek Kuizenga - Directeur WEC-W en Zeehondencentrum
Volgens verwachting komen in het openingsjaar 125.000 mensen naar het Werelderfgoedcentrum. Kuizenga hoopt dat dat aantal doorgroeit naar zo'n 150.000 bezoekers.
'We weten allemaal dat parkeren een drama is, vooral bij drukte. Mensen worden knettergek als ze de boot moeten halen en hebben geen oog meer voor veiligheid', constateert Kuizenga. 'Het parkeren gebeurt bovendien op heel veel plekken, zowel betaald als onbetaald.'

Nieuwe parkeerplekken

Dat gemeente Het Hogeland onlangs een nieuw parkeergebied aanwees, noemt Kuizenga 'volstrekt logisch'.
Aan de zuidkant van de haven, op het terrein van Rijkswaterstaat, komen 240 parkeerplekken. Daarvoor wordt een nieuwe weg aangelegd. Voor de medewerkers van het Werelderfgoedcentrum wordt een aparte parkeerplaats gerealiseerd met 50 plekken.

Is dit wel duurzaam?

Raadslid Bart Pastoor (Samen voor Schiermonnikoog) vraagt zich af of WEC-W wel genoeg oog heeft voor de milieubelangen. De stichting zegt daar wel rekening mee te houden, maar Pastoor twijfelt daaraan. 'Het strookt natuurlijk niet helemaal als er 150.000 bezoekers met de auto naar Lauwersoog komen.'
Kuizenga: 'Het is juist heel erg goed voor natuurgebieden als er ergens een centrale hub is.' De directeur ziet dit ook op andere plekken. 'Bezoekers worden er geïnspireerd. En krijgen uitgelegd: hoe ga je op een verantwoorde manier met de natuur om?' Dat leidt volgens de Kruizenga uiteindelijk tot minder milieubelasting.
De eilander gemeenteraad is verder positief over de komst van de publiekstrekker bij het Waddengebied. Er zijn nog wel bezwaren tegen de hoogte van het gebouw. Na kritiek is dit al aangepast van 30 naar 16,5 meter.

Gesprekken

De gemeente Het Hogeland laat weten aandacht te hebben voor toenemende verkeersdrukte. 'Daar wordt door ons en de provincie Groningen naar gekeken.' Er zijn al maatregelen in de maak, meldt de gemeente.
'De provincie Fryslân en de gemeenten Noardeast-Fryslân en Schiermonnikoog worden benaderd om er ook over mee te denken', laat een woordvoerder weten. Vooralsnog staat een aanpassing van de N361, de weg door Lauwersoog, niet in de planning.
De bouw van het Werelderfgoedcentrum start binnenkort. De verwachting is dat het centrum in het voorjaar van 2025 opent.