Cao-onderhandelingen streekvervoer gaan door, stakingen verder opgeschort (update)

Bussen van Qbuzz
Bussen van Qbuzz © Steven Radersma/RTV Noord
De stakingen in het streekvervoer worden langer opgeschort. De vakbonden en werkgevers gaan weer onderhandelen over een nieuwe cao. Die onderhandelingen vinden maandag plaats.
Vorige week werden de staking ook opgeschort vanwege de onderhandelingen. De laatste ov-staking vond plaats op 15 maart. Komende maandag gaat de geplande staking dus ook niet door. Daarmee zijn er al zes van de vijftien geplande stakingsdagen vervallen.

Nieuw akkoord

De onderhandelingen zullen duidelijkheid moeten geven over de geplande stakingen van woensdag 5 april en vrijdag 7 april. De partijen in het streekvervoer gaan de komende dagen concreet kijken om tot een nieuw cao-akkoord te komen.

Stappen gezet

Er zijn stappen gezet onder leiding van de verkenners, bevestigt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. 'Er ligt een bredere basis met onder meer werkdrukmaatregelen.' Vanuit die basis kan dan verder worden onderhandeld. 'We zijn er nog niet, maar streven ernaar met Pasen een akkoord te hebben.'
Maar dat is geen harde deadline en de bonden houden ook nog rekening met de mogelijkheid dat de gesprekken weer vastlopen.

Werkgevers willen zich 'maximaal inspannen'

Bij de nieuwe onderhandelingen sluiten de verkenners ook weer aan om de broze onderhandelingen te begeleiden. Namens de VWOV laat voorzitter Fred Kagie weten blij te zijn dat de onderhandelingen worden hervat. Hij zegt dat de werkgevers zich 'maximaal inspannen om te komen tot een nieuwe cao'.
Het cao-conflict draait onder meer om loonsverhoging en een vermindering van de werkdruk. Onder de cao streekvervoer vallen zo'n 13.000 mensen.
Dit bericht is aangevuld met quotes van werkgevers en werknemers