Omwonenden over ongeluk Uithuizen: ‘Het leek alsof ze aan het racen waren’

Hulpdiensten op de plek van het ongeval
Hulpdiensten op de plek van het ongeval © Persbureau Meter
De twee automobilisten die betrokken waren bij het ernstige ongeluk bij Uithuizen twee weken geleden, hebben waarschijnlijk veel te hard gereden. Dat blijkt uit een rondgang door RTV Noord langs betrokkenen en getuigen.
Het is zaterdag 18 maart rond vier uur ‘s middags als omwonenden twee auto’s hard zien rijden over de provinciale weg N363. De auto's, een Volkswagen Polo en een BMW, komen uit de richting van Usquert en rijden vlak voor Uithuizen. Daar gaat het mis: de VW botst tegen een boom. Buurtbewoners horen een luide knal.
Op de weg geldt een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. Omwonenden vertellen dat er regelmatig te hard wordt gereden.

Over de honderd

Volgens een ooggetuige rijden de twee bestuurders aanzienlijk harder dan is toegestaan: ‘Je hoorde veel lawaai, alsof ze aan het racen waren. Ze zaten ver over de honderd kilometer per uur.’ Het ongeluk is nog altijd het gesprek van de dag in Uithuizen.
Je kon het rubber van de banden hier ruiken
Ooggetuige
Zeven inzittenden raken zwaargewond, meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen en vijf kinderen. De bestuurster (32) raakte vermoedelijk de macht over het stuur kwijt. Op de weg zijn zwarte bandensporen te zien richting de boom aan de andere kant van de weg, die inmiddels is weggehaald.
‘Het was direct kla-boem’, aldus de ooggetuige*, die niet met naam genoemd wil worden. ‘Dat was wel heftig om te zien. Je kon het rubber van de banden hier ruiken.’
Bandensporen op de weg bij Uithuizen waar het ongeluk gebeurde
Bandensporen op de weg bij Uithuizen waar het ongeluk gebeurde © Martin Drent/RTV Noord

Kinderen in de kofferbak

De 32-jarige bestuurster en 35-jarige bijrijdster raken zwaargewond. Eén van hen moet door de hulpdiensten uit het wrak worden bevrijd. In de auto zitten te veel passagiers. Er zijn niet alleen drie kinderen op de achterbank. Hoewel de politie het niet wil bevestigen, heeft het er alle schijn van dat er twee kinderen in de kofferbak hebben gezeten.
Aanvankelijk wil de politie überhaupt niet vertellen hoeveel kinderen er in de VW zaten. De woordvoerder houdt het in eerste instantie op ‘een aantal kinderen’. Na berichtgeving door Hart van Nederland bevestigt de politie alsnog dat het om vijf kinderen in de basisschoolleeftijd gaat (tussen de vier en tien jaar oud).
Het heeft een behoorlijke impact in het dorp
Mathilde Lievers - schooldirecteur
Twee kinderen zitten op christelijke basisschool Koning Willem-Alexander in Uithuizen. In de klassen van beide leerlingen wordt de maandag erop stilgestaan bij het ongeluk. Klasgenoten zitten vol met vragen. ‘Ze hebben met elkaar gesproken over dit ernstige ongeluk. Het heeft een behoorlijke impact in het dorp’, zegt directeur Mathilde Lievers.
Over de oorzaak van het ongeval kan en wil Lievers niks zeggen: ‘Daar houden we ons niet mee bezig en daar gaan we ook niet over speculeren. We willen er voor de kinderen zijn en die worden door ons gemist. We vinden het belangrijk dat de kinderen dit weten.’
‘Als er ernstige dingen gebeuren maken we een troostdoos waar klasgenoten iets in kunnen stoppen, zoals tekeningen of andere spullen die kunnen helpen’, aldus de schooldirecteur. De twee kinderen hebben inmiddels de troostdoos gekregen.

Gevaarlijk rijgedrag

De politie heeft de bestuurder van de BMW aangehouden. Hij wordt verdacht van gevaarlijk rijgedrag. Het gaat om een 33-jarige man uit de gemeente Het Hogeland. In de omgeving gaat het verhaal dat hij en de bestuurster van de Volkswagen elkaar zouden kennen.
Een persfotograaf die vlak na het ongeluk ter plekke was, vertelt: ‘Er stond snel een zichtscherm om de auto heen. Eén kind zat naast de auto. De man uit de BMW sprak me aan en was boos. Snel daarna werd hij meegenomen door de politie.’

Medische toestand

De bestuurster van de VW ligt nog steeds in het ziekenhuis. Vanwege haar medische toestand heeft de politie nog niet met de vrouw kunnen spreken. Zolang dat niet is gebeurd, kan de politie verder niks zeggen over het ongeluk, aldus een woordvoerder.
* De naam is bij de redactie bekend.