Virtual reality-beleving met muziek van Ede Staal in Leens

Een aantal nummers van Ede Staal zijn omgetoverd tot een 3D-wereld
Een aantal nummers van Ede Staal zijn omgetoverd tot een 3D-wereld © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Koren waait heen en weer en de ondergaande zon kleurt oranje. Op de achtergrond zijn vogels te horen, maar ook de pianoklanken van Ede Staal. Het enige dat mist is de frisse bries in het gezicht.
'Ja, daar hadden we eigenlijk nog een ventilator voor moeten neerzetten', grapt gamedesigner Merijn de Boer uit Warffum. 'Maar als je naar de muziek luistert en je voelt door het opzetten van de virtual reality-bril rust en ruimte, dan is onze missie geslaagd.'
In de museumboerderij van Borg Verhildersum in Leens is vanaf dit weekend de expositie 'Ede Staal: mijn Groningen - mien Grunnen' te zien. Daarin kunnen bezoekers het spel 'Ede’s Taal' spelen om Gronings te leren, het digitale fotoboek bekijken en met een VR-bril op Groningen beleven met de liedjes van Ede Staal in de oren.
Neem een kijkje in de expositieruimte:
'Het is een beetje schilderen met woorden, wat Ede doet'

Zelfgebouwde wereld

'Borg Verhildersum gaf aan iets met Ede Staal te willen doen en vroeg ons om daar een beleving bij maken', zegt De Boer. Hij heeft een non-profit gamedesign organisatie genaamd Indietopia en wist wel raad met de opdracht. De liedjes van Ede zijn vertaald naar een 3D-wereld, waar mensen doorheen kunnen wandelen.
In de expositieruimte is een grote stellage gebouwd
In de expositieruimte is een grote stellage gebouwd © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In de expositieruimte is een woonkamer nagebouwd uit de tijd dat Ede Staal leefde, met stoelen en 3D-brillen. Als bezoekers daarin plaatsnemen, wanen ze zich in een andere wereld. Zo is bijvoorbeeld 'Mien Hoogeland' uitgebeeld.
Het is echt een beetje schilderen met woorden wat Ede doet
Gamedesigner Merijn de Boer
'Als je de muziek en de teksten bekijkt en beluistert, dan krijg je al heel snel een beeld. Dat viel me eigenlijk nu pas op, want Ede Staal ken ik ook wel van vroeger. Mijn ouders draaiden dat regelmatig. Als kind luister je niet zo goed naar de teksten', zegt De Boer. 'Het is echt een beetje schilderen met woorden wat Ede doet. Je kunt je de luchten erbij voorstellen, de vergezichten, maar je kunt je ook de tuin inbeelden.'

Ver kunnen kijken

Het heeft acht maanden geduurd voordat de 3D-werelden klaar waren. Voorafgaand heeft het team ook nog een aantal maanden uitgebreid onderzoek gedaan. Wierden, kerkjes en landschappen bekeken.
'Bij wandelingen bijvoorbeeld in de buurt van Warffum, viel het mij een keer op dat ik de Martinitoren in de verte zag. Op twintig kilometer afstand. Nou ja, dat kan alleen in Groningen. Dat heb ik wel heel erg meegenomen in het creëren van deze werelden: die ruimte, die rust', legt De Boer uit.
Een typisch Gronings landschap is nagebouwd
Een typisch Gronings landschap is nagebouwd © Indietopia
Mien Toentje leent zich heel goed voor audio, video en interactie
Gamedesigner Merijn de Boer
Met het toentje van Ede zijn de gamedesigners ook aan de slag gegaan. Zo zit er een spelonderdeel in dat mensen lekker bezig kunnen in de tuin.
'Als game designers hebben wij altijd drie dingen te doen. Dat is audio, video en interactie bouwen. 'Mien Toentje' leende zich daar heel goed voor en het is ook heel rustgevend om even in de tuin bezig te zijn', zegt De Boer. Zo kunnen er allerlei opdrachten in de tuin gedaan worden: van het radijsjes verzamelen tot het werken in de kas.

Rustig een lange wandeling maken kan ook

Maar wie rustig een lange wandeling wil maken, kan dat ook gewoon doen. Er is genoeg te zien, volgens de makers.
'Het is echt gemaakt voor een breed publiek met rust en ruimte als doelstelling. Dan zou je denken: is dat dan wel leuk voor jongeren? Maar er is ook echt wel wat te doen. Er zit dus een spelelement in. Maar je kan ook besluiten om gewoon door de landschappen te lopen. Dat is niet aan leeftijden gekoppeld. Dus dit is zowel voor jong als oud wel leuk', aldus De Boer.
De bezoekers kunnen een virtuele wandeling maken
De bezoekers kunnen een virtuele wandeling maken © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

14 april officieel in gebruik

Mensen kunnen alvast de virtual reality-beleving testen in de museumboerderij van de Borg Verhildersum, maar deze wordt op 14 april echt officieel in gebruik genomen.