Donar rekent overtuigend af met Belgische recordkampioen Oostende

Clay Mounce gaat dunken
Clay Mounce gaat dunken © JKBeeld
De basketballers van Donar hebben zondagmiddag een knappe prestatie geleverd door in eigen huis overtuigend af te rekenen met het altijd sterke Filou Oostende. In een vermakelijk duel wonnen de noorderlingen met 63-60 van de zuiderburen.
De spoeling was dun voor coach Andrej Štimac. De Kroaat kon niet beschikken over Olaf Schaftenaar (vinger), Kjeld Zuidema (enkelbanden) en aanvoerder Leon Williams (enkel). Afgelopen woensdag nekte de kleine rotatie de Groningers nog, tegen het fysiek sterke Antwerpen.
Het is traditie in Plaza. Het Donar-publiek blijft klappen tot de eerste score van Groninger kant. De handen zullen rood gekleurd hebben toen Clay Mounce na tweeëneenhalve minuut spel voor het eerst de basket vond. Het enthousiasme tekende wel voor de sfeer in de sporthal, die er zondagmiddag goed in zat.

Bijzondere dag voor Taylor

Ongeacht het resultaat was het een spannende dag voor Vernon Taylor. De Amerikaan keerde na enkele weken afwezigheid terug van een voetblessure. Maar dat was niet het enige. Taylors vrouw is hoogzwanger. De basketballer had dus ieder moment naar de kant gehaald kunnen worden om vader te worden.
Misschien gaf het de guard wel vleugels, want Taylor toonde zijn waarde met schitterende driepunters. Mede dankzij zijn mooie scores, maar zeker ook door het lef en de energie van Donar, ging het eerste kwart naar de thuisploeg: 18-12.
Viktor Gaddefors wordt hard verdedigd
Viktor Gaddefors wordt hard verdedigd © JKBeeld

Fantastische score

In het tweede kwart ging het vuurtje wat liggen. Beide ploegen waren slordig in de afronding en kwamen moeilijk tot scoren. In vier minuten tijd kregen de twee teams beide niet meer dan twee punten op het bord.
Tot dat ene moment. Vernon Taylor krijgt de bal en dribbelt richting de basket. Met een prachtige 'no look-pass' vindt de Amerikaan zijn landgenoot Clay Mounce, die na een schitterende handbeweging de bal vol overtuiging dunkt. Donar zou winnen en nam met niets anders genoegen.

Buzzer-beater en voorsprong

De Groningers namen geen gas terug en gingen met een mooie voorsprong naar de kleedkamer, mede dankzij een fantastische buzzer-beater van Andrej Magdevski in de slotseconden van het eerste bedrijf: 36-23.
Maar konden de mannen van Štimac het niveau volhouden, of zou Donar, zoals zo vaak de afgelopen weken, in het derde kwart de voorsprong zien teruglopen?
Statistieken Donar
Topscorer: Viktor Gaddefors (17)
Meeste assists: Vernon Taylor (2)
Meeste rebounds: Viktor Gaddefors (6)

Donar breekt niet

Donar hield stand. De mannen in het blauwwit legden enorm veel energie in de verdediging en wisten voorin de Belgen bij vlagen goed stuk te spelen. In de slotfase van het derde kwart sloeg de vermoeidheid iets toe bij Donar, waardoor Oostende het gat kon verkleinen naar tien punten: 50-40.
Zou de kleine rotatie de Groningers dan nog parten kunnen spelen in het vierde kwart? Kon Oostende, nu al elf jaar op rij de kampioen van België, zich terugvechten in de wedstrijd?
Het werd nog spannend. Héél spannend. Halverwege het laatste kwart was de marge verkleind naar vier punten en moest Peter Olisemeka met vijf fouten het veld ruimen. Štimac kon niets ander dan ingrijpen met een time-out. Donar kreeg geen grip op Brieen Tyree. De Amerikaanse guard teisterde de Groningers continu. Oostende kwam zelfs op gelijke hoogte. Met nog vier minuten op de klok waren de twee ploegen weer in evenwicht.

Zinderende slotfase

Het publiek toonde haar klasse en ging nog maar eens achter de ploeg staan. Steph Branch en Willem Brandwijk namen hun collega's bij de hand en worstelden zich naar 61-56. Met nog twaalf seconden op de klok en een stand van 62-60, kregen de bezoekers nog een laatste keer balbezit. Tyree dacht de stand gelijk te trekken, maar werd teruggefloten wegens lopen. Het bleek genoeg. Een laatste kans op drie punten voor de bezoekers spatte uiteen op de basket. Een dapper strijdend Donar knokte zich knap langs het sterke Filou Oostende: 63-60.
Volgende wedstrijd
Aanstaande vrijdag gaat Donar op bezoek bij Hubo Limburg United. De tip-off is dan om 20.30 uur.

Op zaterdag 15 april spelen de Groningers weer in Martiniplaza, wanneer Spirou Basket op bezoek komt. RTV Noord is dan weer live van de partij. Kijk met ons mee vanaf 19.30 uur.