Angst voor EHEC-besmetting neemt toe

GRONINGEN / BUNDE (DLD) - Inwoners van Groningen laten komkommers, tomaten en sla massaal links liggen nu er in Duitsland al een aantal doden zijn gevallen door de EHEC-bacterie.
Die is voor zover nu bekend verspreid via komkommers, maar mogelijk ook via andere groenten. Er zijn in Duitsland ook enkele Nederlanders besmet geraakt, maar hier is er nog niemand aan overleden. Inmiddels is de verkoop van komkommers in Duitsland ingestort. Dat is bijvoorbeeld te merken in Bunde, net over de grens bij Nieuweschans, waar ook veel Nederlanders boodschappen doen.
De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie en komt meestal voor in de darmen van koeien en schapen. Maar de bacterie kan ook in etenswaren zitten. Meestal in vlees of niet gepasteuriseerde melk, maar het is ook mogelijk dat de bacterie in groenten zit. In Duitsland adviseren de autoriteiten momenteel geen (ongekookte) komkommers, tomaten en bladsla te eten.
Dragers van de EHEC-bacterie zijn besmettelijk. Overdracht van mens op mens kan gebeuren via het toilet. Mensen die besmet zijn, kunnen buikkrampen in combinatie met diarree krijgen. Vaak zijn ze ook misselijk en moeten ze overgeven. De bacterie kan ook hevige darmbloedingen veroorzaken. Een duidelijke aanwijzing voor besmetting met de bacterie is dan ook bloed in de ontlasting.