Albatros zorgt voor doorbraak in windenergie: 'We halen meer energie uit de wind'

De albatros wiebelt met zijn vleugels tijdens de landing
De albatros wiebelt met zijn vleugels tijdens de landing © Buiten-Beeld/ANP
Windmolens met beweegbare kleppen zorgen voor een doorbraak in windenergie. Het idee komt van hoogleraar Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen, die het heeft afgekeken van de albatros.
'Die vogel maakt een soort rare wiebelbeweging, en we hebben geprobeerd om te achterhalen wat het effect daarvan is.' Stamhuis raakte gefascineerd door het mechanisme en onderzoekt al zo'n tien jaar de toepasbaarheid op windmolens. De beweging blijkt voor de vogel essentieel te zijn en kan windmolens helpen meer energie op te wekken.

Tot twintig procent meer energie

Naar verwachting kan de turbine daardoor tien tot twintig procent meer energie opbrengen, omdat hij ook kan draaien met minder wind dan nu nodig is. 'Zo kunnen we meer energie uit de wind halen', aldus de hoogleraar.
De nieuwe wieken, met flappen eraan, worden getest op een windmolen bij Zeewolde in Flevoland. Bij weinig wind staan de windmolens vaak stil, zag Omroep Flevoland.
Eize Stamhuis vertelt in Noord Vandaag over zijn vinding:
Meer windenergie, met dank aan de albatros

Meer opwaartse druk

De vogel die Stamhuis het idee gaf, gebruikt slechts een deel van zijn vleugels om ergens te landen. Door ze heen en weer te wiebelen, stijgt de opwaartse druk onder de vleugels en kan de vogel rustig landen.
Bekijk de landing van een albatros:
De bestaande windmolens met vaste bladen presteren het beste vanaf windkracht 5. Maar als delen van de windmolenbladen beweegbaar zijn, neemt de kracht waarmee de wieken draaien toe. En de windmolen gaat dus ook sneller energie opwekken, bij lagere windkrachten.
De proef met de windmolen bij Zeewolde moet uitwijzen of het ook echt werkt. 'We zijn redelijk positief. Maar in het echt werkt het net wat anders dan in een lab, dus het is wel spannend.'