Haring voor 'arme' inwoners Oldekerk, Niekerk en Faan voor 548ste keer uitgereikt

De haringen worden uitgedeeld
De haringen worden uitgedeeld © Jan Been/RTV Noord
Onze provincie telt veel tradities en een ervan is de jaarlijkse haringuitreiking bij de hervormde kerk in Niekerk. Elk jaar op de woensdag voor Pasen kunnen inwoners van Oldekerk, Niekerk en Faan daar haringen halen. Dat gebeurde woensdag voor de 548ste keer.
De inwoners hebben de traditie te danken aan Menno Jeltema die in 1476 een legaat naliet aan het Pepergasthuis in Groningen. Daarin liet hij de eeuwigdurende verplichting opnemen dat de arme inwoners van de drie dorpen elk jaar voor Pasen een ton haring krijgen uitgereikt.
Zo werden de haringen afgeleverd in Niekerk
Zo werden de haringen afgeleverd in Niekerk © Jan Been/RTV Noord

Luid bellend afgeleverd

Traditie is dat de ton haring met paard en wagen wordt afgeleverd bij de kerk. Luid bellend wordt daar halt gehouden en krijgen dominee Toos Wolters, voorzitter van het comité en burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier de eerste haring uitgereikt. Traditie is ook dat de haring deze keer altijd beter smaakt dan de haring van het jaar ervoor.
'Fantastische haring!', zegt Wolters. Ze maakt de haringuitreiking voor het eerst mee als voorzitter. Die rol is traditiegetrouw weggelegd voor de dominee. 'Ik vind haring heerlijk. Gelukkig maar, anders was dat wel een beetje een probleem geweest.' Burgemeester Van der Tuuk was er al vaker bij. 'Geweldige haring!', zegt hij.
Bekijk hoe de haringen werden afgeleverd:
Haring in Niekerk komt met paard en wagen, voor de 548ste keer

Op de erfgoedlijst

Nadat de eerste vissen zijn opgegeten is het de beurt aan de inwoners, die al even traditiegetrouw in een lange rij staan te wachten bij de kerk. Vaak hebben ze een plastic bakje mee waarin ze de haringen meenemen naar huis. In gebouw De Zaaier, naast de kerk, worden de vissen tegen een kleine vergoeding uitgedeeld.
'Je hebt er handigheid in, we doen er ongeveer veertig in een uur', zegt een vrouw die de haringen schoonmaakt. Een man neemt er vier mee. Voor hemzelf en zijn dochters. 'Die komen wel op vandaag.'
Sinds 2017 is de haringuitreiking in Niekerk opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.